IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк и Лондон са най-устойчивите градове в света

В бъдеще инвеститорите може да се насочат към по-малки градове в търсене на по-голяма възвръщаемост

22:35 | 16.05.22 г. 2
<p>
	Изглед от Ню Йорк.&nbsp;<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Изглед от Ню Йорк. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Ню Йорк, Лондон, Лос Анджелис, Сан Франциско и Токио са петте най-устойчиви града в света, сочи индекс на консултантската компания Savills за 2022 г.

Той е публикуван в момент, когато животът в градовете отново става популярен след COVID-19, а градовете отново потвърждават, че трайно са ключови центрове на икономическа и обществена активност.

Savills проучва 500 града по показатели в четири основни области – икономическа сила, икономика на знанието и технологии, ESG и инвестиции в имоти.

Редица градове влизат в топ 20 на индекса или намират място в топ десет от 2016 г. насам, включително Берлин, който сега е на седмо място спрямо 11-о преди година, Атланта, която е девета след 14-ото място през 2021 г., и Далас, който е десети спрямо 21-о място година по-рано.

Извън топ 20 бързорастящи индустрии като технологии и природни науки подкрепят представянето на градове като Копенхаген, Шънджън, Торонто, Остин, Сан Диего, Денвър, Ралей и Айндховен. Показатели от областта на икономиката на знанието и технологиите са помогнали на тези градове да се изкачат в класацията.

Два от градовете – Копенхаген и Торонто, се появяват и в топ десет по ESG, като заемат съответно 8-о и 9-о място, а това в съчетание с икономиката им на знанието и технологичното представяне може да е знак за бъдещ растеж, отбелязва Savills. Основание за това предположение е вниманието след пандемията към здравето, благосъстоянието, по-ниското замърсяване и справянето с климатичните промени.

„Икономическото влияние на най-големите градове в света, в съчетание със силата на базата им от таланти и технологичния сектор, създават благоприятен цикъл за привличане на инвестиции в имоти и задържат Ню Йорк, Лондон, Ел Ей, Сан Франциско и Токио в топ пет на индекса. Но много по-малки градове наваксват изоставането и привличат таланти и инвестиции благодарение на неоспоримата си сила“, коментира Пол Тостевин, директор на световните анализи в Savills.

„Поглеждайки към бъдещето, макар цялото население в топ десет на градовете по ESG критерии да е под седем милиона души и то да е съсредоточено само на Скандинавския полуостров, Австрия и Канада, тези градове са пример за новите начини на работа и живот, които може да станат още по-привлекателни за работещите хора и да стимулират нуждата от повече имоти, които да отговарят на нуждите им. Това, от своя страна, ще подкрепи инвестициите в техните пазари“, допълва той.

По какви показатели са оценени устойчивите градове?

Икономически основи – сигурна, динамична икономика на мащаба с високо лично богатство и силни демографски тенденции.

Икономика на знанието и технологии – работни места с висока добавена стойност и рисково финансиране, качествено образование и иновации в бизнеса.

ESG: Общество, което цени устойчиви екологични практики, има достъп до добро здравеопазване и има справедливо управление.

Недвижими имоти – ликвиден и с готовност за инвестиции имотен пазар, предоставящ сигурност.

Само от гледна точка на инвестициите в имоти Лос Анджелис е най-устойчивият град, като изпреварва Ню Йорк. Далас е на трето място, а Сан Франциско остава четвърти, като оставя европейски градове по-надолу в класацията. Берлин е най-силно представящият се европейски град от гледна точка на инвестиции в имоти, като заема пето място и изпреварва Лондон, който е седми. Нито един град от Азиатско-Тихоокеанския регион не влиза в топ десет по инвестиции в имоти въпреки силното представяне на градовете от региона по други показатели. Сеул, Сингапур, Сидни и Шанхай влизат в общия топ 20 на най-устойчивите градове в света.

„Миналата година градовете в света са привлекли колективно рекордни инвестиции в имоти със сключени сделки на стойност 1,3 трлн. долара. Това е ръст с 59% спрямо 2020 г. и с 22% спрямо 2019 г., която е предишната рекордна“, казва Рашид Хасан, ръководител на глобалните трансгранични инвестиции в Savills.

„Занапред очакваме най-големите градове да продължат да привличат значителни обеми, особено в основни сектори, които са смятани за убежище във времена на несигурност. В момент, когато обемите се върнаха, а в някои случаи и изпревариха нивата преди пандемията, комбинацията от свиване на доходността и разходи за финансиране карат някои инвеститори да поглеждат извън обичайните сектори и географии в търсене на скъпоценни, за предпочитане подсигурени срещу инфлацията, приходи. Затова много инвеститори може все повече да се насочват към редица градове, които се появяват по средата на таблицата в индекса на устойчивите градове, с надеждата за по-голяма възвръщаемост“, допълва Хасан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Кисело ли е грозденцето, т poле? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Скоро ще превземем украинското село Ню Йорк, а тук лъскат имиджа на скъпия, престъпен и мръсен град Ню Йорк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още