IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е на предела на санкциите си срещу Русия

Вероятно общността ще има ясен отговор за петролното ембарго преди края на месеца, коментират източници на EurActiv

12:11 | 17.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) изглежда е на предела на силите си по отношение на санкциите срещу Русия, споделя източник на EurActiv след срещата на външните министри, провела се в понеделник (16 май). Според него седми пакет от санкции би бил изключително труден за изработване и прокарване.

Представете си какво ще се случи, ако Европейската комисия (ЕК) направи следващата крачка и предложи забраната за внос на руски природен газ, споделя още източникът на агенцията, визирайки споровете, които се водят в последните седмици около петролното ембарго срещу Русия.

На разговорите в понеделник е имало известен напредък по отношение на позицията на Унгария, но засега забрана за внос на руския петрол няма да има, отбелязва EurActiv, позовавайки се на своите източници. Будапеща се опитва да получи гаранции, че ще има доставки на петрол, както и че се освободят парите по Плана за възстановяване и още допълнителни средства. Вероятно обаче ЕК ще успее да се договори с Унгария след 18 май, когато ще бъде представен и планът RePowerEU, който ще начертае пътя за отказа от руски изкопаеми горива.

Въпросът за петролното ембарго ще бъде решен преди Европейския съвет в края на май, защото там Виктор Орбан ще бъде поставен под огромен натиск и ще гледа да намери споразумение с Брюксел преди това.

Но ситуацията като цяло е много трудна - ако Будапеща получи всичко, което е поискала, за останалите държави ще бъде предизвикателство да обяснят на своите граждани защо няма подобни отстъпки. Особено за представителите на най-бедния член на ЕС - България, но също така и за Испания и Португалия, които въведоха таван на цените на газа, за да намалят напрежението.

Междувременно премиерът на България Кирил Петков беше категоричен пред журналисти, че България също ще получи отсрочка по отношение на забраната за внос на петрол от Русия. Страната ни не е в положението на Унгария или Словакия без излаз на море и достъп до алтернативи, но в същото време има нужда от технологично време за пренастройване на производството в рафинерията в Бургас. 

След срещата си с нидерланския премиер Марк Рюте в понеделник Петков обясни, че България вече не плаща за руския газ, но има голяма зависимост от руския петрол. До две години обаче можем да успеем да диверсифицираме доставките, гарантира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Херо, Мамо, я ги виж!Танкер иде! Погледни го.С газ по-евтин Що стоиш?Скоро, Кирчо, поздрави ги!Тях ги Бай Дън прати насам,Да помагат, Кире, нам И Простото им дава пушкиНа украинците без страхИ крещи на тях:Здраствуйте, братушки, ама крушки! Танкерът като орелГазът във тръба отвежда,А народ обезумелИ омаян ги оглежда,Чини му се, че е сън,Изведнъж Крадците бръм!Лява ръка, десен джобИ в казана го отвеждатКато леко го навеждат. Танкер, танкер с течен газ!!!Крещи Кирчо във захлас,Хем главата го не слуша,Че е в Харвард изтърбушен.Газът мина планините,от Мексико е тръгнал чак,но на Тракия Момите го посрещат.с казачок!И откриват със венциНови газови тръби, аОт Турския поток вместо скапан новичкокТръгва водка със винцок. Как са горди тез момци.Асенчо, Спецов кат орлиГонят руските войскиСъс извадени патлациКато истински юнаци!Розов прайд е отдалекоС вазелин и по-полекоИдат ордите хайдушкис прашки и дилдо на кръстаВикат: Здраствуйте, братушки!А народецът съдран газпърди на обрания бостан.Николай Бареков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
А Русия дори още не е почнала, бе: ха-ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още