IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическата грешка на Путин с войната срещу Украйна

Русия вероятно ще излезе от войната по-бедна, по-слаба и сериозно унизена, както обикновено става с агресорите

13:19 | 19.05.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Владимир Путин не беше единственият, който сбърка, пише Гидиън Рахмън за Financial Times. Предположението на руския лидер, че неговата армия ще надвие Украйна за дни, беше широко споделяно. Същите западни разузнавателни агенции, които правилно прогнозираха, че Русия ще нахлуе в Украйна, вярваха още, че Путин вероятно ще спечели бърза победа.

Но след почти три месеца война московците са затънали, понасяйки тежки загуби. Международната изолация на Русия се изостря след потвърждението, че Финландия и Швеция планират да се присъединят към НАТО.

Сега много се говори за некомпетентността на руските военни. Но може би не се изисква специално обяснение за техните проблеми. В съвременните времена, когато големите сили нахлуват в по-малки държави, те обикновено губят. Америка не успя във Виетнам, Афганистан и Ирак и прибегна до унизителното отстъпление след по-малки военни интервенции в Сомалия и Ливан. Съветският съюз се провали в Афганистан, а Русия сега се проваля в Украйна.

Както отбелязва индийският учен Пратап Бхану Мехта: „Една от големите мистерии на международната политика е, че въпреки ужасния си опит от воденето на асиметрични войни мощните държави продължават да мислят, че могат да ги спечелят.“

Една мощна страна, която устоя на изкушението да води война през последните 40 години, е Китай. Китайците понесоха удар, когато нахлуха във Виетнам през 1979 г. Оттогава Пекин мъдро избягва войната. Съсредоточавайки се върху икономическото развитие, Китай трансформира своята икономика и общество и се превърна в най-мощната страна в света след САЩ.

През последните години обаче китайското правителство и народ демонстрират известен копнеж по бойното поле. Китай налива пари в армията си. Заплашителните военни учения край Тайван бяха засилени. Популярността на военните филми нарасна.

Опитът на Русия в Украйна обаче сочи, че би било катастрофална грешка за Китай да се поддаде на изкушението да започне кратка и славна война. След като бойните действия започнат, нещата рядко вървят по план. Историкът Адам Тууз посочва: „Като изключим войните за национално освобождение, е трудно да се назове дори една агресивна война от 1914 г. насам, която да е довела до ясни положителни резултати за този, който я започва.“

Народите и държавите, които защитават домовете си, обикновено са много по-мотивирани от нашествениците. Репутацията на Русия като военна сила бе изкована в отбранителни войни срещу Наполеон и Хитлер. Но сега Русия е агресорът, а украинците са в ролята на героични защитници на родината, изиграна от руснаците през 1812 и 1942 г.

Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Викаш не си го измислил още,а ?;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 1 година
Не ти требва ... ;) Дъщеря ми е очен хирург. Твърди, че след успешна операция на вродена слепота, когато пациентът види за първи път светлина, изпитва нечовешка болка ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
Оо Велики Стратезе, о Велики интелектуалцо :) Просвети нас, низшите, за какво и срещу кого воюва в Украйна, ултра-мега-гига джуджето :)? Просветли ни.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 1 година
И не "стратегическата", а чисто интелектуалната грешка на редовния драскач на статии в либералтите медии е, че Путин воюва в Украйна за Украйна! Продължавайте да квакате около Украйна и ще разберете какво прави Путин, когато вече ви е до сливиците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 1 година
Ахъм ... И аз това си помислих... Глъмовете като нощни пеперуди около петромаксова лампа са се нацвъкали и пърхат около войната в Украйна, без да мислят как им изгарят нежните крилца ... А истинската война тече с пълна сила и наесен Украйна ще е некво ехо от това, което в действителност се случва. И тогава ше разберете къде са били нанесени "ядрените" удари и кой е отнесъл плувката ... ;) Ако сме живи, заглавията тука ще са далече от окопите и шитняците за Украйна, които сега ви сервират тука като за пред отпускарския сезон ... ;) Тогава и ше се разбере какви грешки е направил Путин и направил ли е изобщо такива, или виеебалмамата ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
corner
преди 1 година
Едва ли някой ще извлече позитиви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
По-добре не бих могъл да се изразя относно дребния лузър Митю Импо-то. ;))) Точно в десетката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
За твоите уникални умствени упражнения мога да цитирам друг наш водач: "На т.ъп човек, Томиславе, акъл не се набива. На т.ъп човек се набива само к.ур." Тъжното е че русоробите не са от най-умните и сигурно ти се радват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 1 година
Окопите печелят време. Въпросът е за кой времето носи позитиви и за кой негативи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
corner
преди 1 година
Това е вярно . Азовстал показа , какво е да се заровиш под земята . Така е навсякъде на фронотовата линия - окоп до окоп , няма минаване . Става бавно , метър по метър , но веднъж изгонени - няма връщане , защото окопите , траншеите и землянките влизат в отбраната на другата страна , по сащата логика . Затова и завоеванията ще са необратими .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още