IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическата грешка на Путин с войната срещу Украйна

Русия вероятно ще излезе от войната по-бедна, по-слаба и сериозно унизена, както обикновено става с агресорите

13:19 | 19.05.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Владимир Путин не беше единственият, който сбърка, пише Гидиън Рахмън за Financial Times. Предположението на руския лидер, че неговата армия ще надвие Украйна за дни, беше широко споделяно. Същите западни разузнавателни агенции, които правилно прогнозираха, че Русия ще нахлуе в Украйна, вярваха още, че Путин вероятно ще спечели бърза победа.

Но след почти три месеца война московците са затънали, понасяйки тежки загуби. Международната изолация на Русия се изостря след потвърждението, че Финландия и Швеция планират да се присъединят към НАТО.

Сега много се говори за некомпетентността на руските военни. Но може би не се изисква специално обяснение за техните проблеми. В съвременните времена, когато големите сили нахлуват в по-малки държави, те обикновено губят. Америка не успя във Виетнам, Афганистан и Ирак и прибегна до унизителното отстъпление след по-малки военни интервенции в Сомалия и Ливан. Съветският съюз се провали в Афганистан, а Русия сега се проваля в Украйна.

Както отбелязва индийският учен Пратап Бхану Мехта: „Една от големите мистерии на международната политика е, че въпреки ужасния си опит от воденето на асиметрични войни мощните държави продължават да мислят, че могат да ги спечелят.“

Една мощна страна, която устоя на изкушението да води война през последните 40 години, е Китай. Китайците понесоха удар, когато нахлуха във Виетнам през 1979 г. Оттогава Пекин мъдро избягва войната. Съсредоточавайки се върху икономическото развитие, Китай трансформира своята икономика и общество и се превърна в най-мощната страна в света след САЩ.

През последните години обаче китайското правителство и народ демонстрират известен копнеж по бойното поле. Китай налива пари в армията си. Заплашителните военни учения край Тайван бяха засилени. Популярността на военните филми нарасна.

Опитът на Русия в Украйна обаче сочи, че би било катастрофална грешка за Китай да се поддаде на изкушението да започне кратка и славна война. След като бойните действия започнат, нещата рядко вървят по план. Историкът Адам Тууз посочва: „Като изключим войните за национално освобождение, е трудно да се назове дори една агресивна война от 1914 г. насам, която да е довела до ясни положителни резултати за този, който я започва.“

Народите и държавите, които защитават домовете си, обикновено са много по-мотивирани от нашествениците. Репутацията на Русия като военна сила бе изкована в отбранителни войни срещу Наполеон и Хитлер. Но сега Русия е агресорът, а украинците са в ролята на героични защитници на родината, изиграна от руснаците през 1812 и 1942 г.

Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Коментарите и те са на нивото на пасквилчето. Юристова - който смее и може - нека ограничи суверенитетът на Русия, да и откъсне територия или да я окупира. Вие границите на Русия не можете да обходите, а искате да я окупирате? И как ще стане тая работа? Къде да отидат руснаците, за да не ви пречат, докато съумеете да им окупирате държавата, тоест за десетина години? А САЩ кога ще бъдат окупирани или ще им отнемем суверенитетът, за всички войни, които предизвикаха и в които бяха бити, както се признава дори в пасквилчето? Или на тях им е позволено? Клетият Стоенчик пък напира да заличава. Ами имаше и имаш тая възможност - да станеш от диванчето, да се пишеш наемник и да отидеш на фронта, да те видим какъв си заличител. Хайде, чакаме сводки от бойното поле. Междувременно можеш да обясниш как 9% мюсюлмани раждат повече от останалите 91% от хората. Това да не са мишки? Кpe-тенчето пък говори за някакви насила присъединени републики, няма кой да му обясни на клетото, че федералните субекти в Русия НИКОГА не са били суверенни държави, да не говорим, че в почти всички от тях, руснаците са етническо мнозинство. Абе - с една дума - ного се забавлявам с вас и само затова още влизам в Инвесторът, където почти няма какво да се прочете - като ми трябва финансова информация, търся я в по-адекватни интернет-медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Статия, написана от некомпетентни невежи, само за да впечатли други некомпетентни невежи. Слабo-yмният, написал пасквилът, само ще мига на парцали, ако го попиташ - как така и защо "некомпетентната" 200 000-на руска армия, хем търпи големи загуби, хем "великата и храбра" 400-500 000-на укpoпска армия не само, че още не е в подстъпите на Москва, ами и почти не може да мръдне напред, освен там, където руснаците са се оттеглили, поради ненужността да поддържат военно присъствие. Напротив - всеки дори не велик военен експерт, но и действащ офицер с реален боен опит, ще потвърди, че атакуващата армия трябва да е 2-3 пъти ПО-МНОГОБРОЙНА, когато действа срещу отбраняваща се армия, имала при това години на разположение да се укрепи на своя територия. Тоест реално руснаците би трябвало да са поне милион за да постигнат това, което направиха с 200 000. Разбира се - за русофобска публика, пасквилчето става - русофобството само по себе си е ментално увреждане. Също и за "международната изолация" на Русия - швеци и финландци не са чак толкова важни - ами как така стана, че Израел поддържа строг неутралитет, Турция се опълчи срещу членството на скандинавците в НАТО, не праща никакво оръжие повече на укpoпия, не пуска натовски кораби в Черно море? Как така уж стари съюзници на САЩ като чаршафосаните хора застанаха на страната на Русия? Реално Щатите останаха без НИТО ЕДИН съюзник от Южна Корея до Гърция !!! И в Индокитай - Индонезия, Филипините, дето уж се водят проамерикански - ги отсвириха !!! МЕКСИКО ги отсвири на всички антируски гласувания в ООН !!! За Бразилия да не говорим изобщо. Индия, дето англоамериканци я ухажват от години, им показа среден пръст. В цяла Латинска Америка не щат да чуят за САЩ. Та я пак... КОЙ е в международна изолация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 1 година
Рашастан ще си бъде заличен, насилствено присъединените републики ще си върнат статуса на държави и край на дрънкането на оръжия и заплахите, писна ни и няма да ги търпим повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto2
преди 1 година
Ох и твоята не е лесна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Няма значение какво пиша, защото русия си умира с други думи заличава. Имам в предвид, че смъртността превишава раждаемостта с милион на година. Факт е и че половината от новородените в тази сстарна с мюсюлмани. В москва обитват 3.5 милиона мюсюлмани. Дали аз желая или не, заличаването е в пълен ход и то ще се случи до 20 години. Ако путин си отиде до 1-2 години(както всички се надяваме), разпадането ще е много по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Не бих се изказал толкова крайно. Имаш минус от мен :) русия просто трябва да престане с имерските си "мераци" има достатъчно територия и ресурси. Просто нека да бъдат за руския народ а не за 7 олигарха. Отделно от това русия трябва да се изтегли от Украйна и час по скоро да се извини и да започне да заплаща репарации за възстановяване на Украйна. Крим и всякакви други републики ... автономия в рамките на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 1 година
русия трябва да бъде заличена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''... - "Ще дойде момент, в който ще трябва да се извиним". ..'' Да, но международноправната отговорност на държавата- агресор не се заключава само в извинението- т.е. в сатисфикцията, видно от тези 3 линка- умишлено са на руски език, за да могат да ги четат на майчиният им език и руските тр00лове- с техните камъни по техните глАвИ- и това е същата правна материя и теория, която се учи и в нашите бг. университети в юф, и в целия ЕС- има абсолютна идентичност на терминологията и трактовката- 1. https://law.wikireading.ru/40558 2. https://be5.biz/pravo/m024/47.html 3. https://jurkom74.ru/ucheba/vidi-i-formi-mezhdunarodno-pravovoy-otvetstvennosti-gosudarstv Това, което се нарича ''санкции'' и което налага ЕС по отношение на руския агресор, всъщност е ''репресалии'', защото санкциите по международното публично право представляват '''...Санкции это принудительные меры, применяемые к государству-нарушителю. Они могут быть применимы международными организациями (универсальными и региональными), например ООН, ИКАО, ОАЕ, группой государств или отдельными организациями. Объем и виды санкций зависят от степени тяжести правонарушения и нанесенного ущерба. Например, к государству-агрессору могут быть применены следующие принудительные меры: временное ограничение суверенитета; отторжение части территории; послевоенная оккупация; полная или частичная демилитаризация всей или части территории; сокращение вооруженных сил и вооружений (по видам или размерам) или запрещение иметь тот или иной вид вооруженных сил или вооружений; ограничение юрисдикции государства-агрессора по делам об ответственности главных военных преступников, виновных в совершении преступлений против мира, человечности и военных преступлений, и др....'' Никоя държава- член на ООН, не е тръгнала да иска ООН да наложи временно ограничение на държавния суверенитет;0 на русия, или пък да иска откъсване на части от държавната й територия;0 или да иска следвоенната й окупация;0 Така, че- руснаците за сега са ''санкционирани'' само с репресалии- т.е. икономически мерки- въвеждане на ембарго за внос/ износ на различни стоки и услуги и в икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Не го харесвам и не съм гласувал за него, но е прав: "Румен Радев - Путин може да спечели войната, но и мирът". Дори Русия да окупира цяла Украйна и да няма нито един загинал руски войник, нивото на русофобия е толкова голямо, че Русия започва да приличина на Иран, Северна Корея и Венецуела. Както беше казал, един руснак - "Ще дойде момент, в който ще трябва да се извиним". Колкото по-скоро, толкова по-добре - за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още