IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна остава над 30 хил. долара след завръщане на оптимизма

Въпреки ръстовете биткойнът е надолу с 21% за месеца, което е и най-лошото му месечно представяне от година насам

16:38 | 17.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Цената на биткойна се задържа на ниво от над 30 хил. долара във вторник на фона на относително предпазлива търговия.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменя за 30 443 долара, което е ръст от 1,2% към 15:30 ч. българско време. Другите водещи монети също са на зелено: етерът и рипълът прибавят към цената си по около 2%, а солана - 2,8%.

Доуджкойнът и шиба ину поскъпват с 1,9% и 1,6%.

Въпреки ръстовете биткойнът е назад с 21% за месеца, което е и най-лошото му месечно представяне от година насам, след като предходната седмица кризата със стейбълкойна TerraUSD (UST) донесе проблеми за почти цялата криптоекосистема.

Цената на биткойна записва най-лошия си месец от година насам. Графика: Bloomberg LP

Според Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda, ограничен брой „ловци на дъно“ са дали на биткойна известен тласък, но все още голяма част от инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори трябва да излекуват „огромни рани“ от последните разпродажби.

Регулациите на стейбълкойните „изглеждат вероятни“ и биха могли да понижат риска, коментират в бележка стратезите на Goldman Sachs Изабела Розенберг и Зак Пандл. Алтернативен проект с правителствена подкрепа дори би могъл да ги измести, допълват те.

Инвеститорите като цяло излизат от криптовалути и стейбълкойни от началото на кризата миналата седмица. Общият обем на тетер в обращение – най-големият стейбълкойн и с най-голяма системна важност – намаля с над 7 млрд. долара от 7 май, когато бе наблюдавано развалянето на паритета на TerraUSD с долара, показват данни на CoinGecko.

Въпреки че TerraUSD и тетер оперират по различен начин, моментното разваляне на паритета на тетера до 96 цента на 12 май накара регулаторите да повдигнат отново въпроса дали подобни активи биха могли да се използват масово. „Последващите ефекти от срива на UST могат да бъдат почувствани още дълго време и по всяка вероятност ще разширят регулаторния надзор в сферата на стейбълкойните“, коментираха от компанията за блокчейн данни Kaiko в понеделник.

В същото време директорът на американското Бюро за защита на потребителските финанси Рохит Чопра заяви, че токените не са готови да бъдат използвани за извършване на плащания.

Поскъпването на биткойна е придружено и от признаци на леко разведряване в блокчейн сектора, съобщава Даршан Батхиджа, главен изпълнителен директор и съосновател на криптоборсата Vauld.

По думите му броят на адресите, държащи между 1 и 10 биткойна, е нараснал от 689 хил. на 694 хил. между 9 и 19 май – „индикация за доверието във възстановяването на криптовалутите“.

Общата пазарна капитализация на виртуалните монети намаля с около 420 млрд. долара този месец до 1,36 трлн. долара, показват данни на CoinGecko. Цената на биткойна се намира с 56% под рекордното си равнище от ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още