IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Фед има добър план с големите лихвени повишения

Щатската икономика "ще има сравнително добро представяне" през тази и следващата година, смята управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард

19:48 | 17.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ в Сейнт Луис Джеймс Булард отново показа ястребовите* си крила, като изтъкна, че подкрепя плановете на централната банка да продължи с големите лихвени повишения от 50 базисни пункта (б.п.) на следващите си заседания, съобщи Bloomberg.

По думите му това ще спомогне за борбата против рекордната инфлация в САЩ, чийто ускорен темп на растеж надмина прогнозите на икономистите през април.

"Управителят (Джером Пауъл - б.а.) заяви, че изглежда, че сме напът за повишение от 50 б.п. на следващите, на предстоящите заседания", каза Булард, като добави, че има рискове пред тези перспективи и ситуацията може да се промени, но "смятам, че имаме добър план засега".

На последното си заседание Фед одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам, като тогава гуверньорът Джером Пауъл сигнализира, че банката може да направи подобни ходове и на следващите си заседания през юни и юли - план, който двете групи на ястребите и гълъбите одобриха.

Булард, добре познат като ярък представител на ястребите, не коментира възможността за лихвено повишение от 75 б. п. тази година.

Централният банкер потуши опасенията, че агресивните ходове на Фед може да предизвикат рецесия в САЩ. Според него щатската икономика "ще има сравнително добро представяне" през тази и следващата година, подкрепено от силното търсене и затегнатия пазар на труда.

Данните, публикувани по-рано през деня, показаха, че продажбите на дребно в САЩ са продължили да нарастват и през април, отбелязвайки месечно повишение от 0,9 на сто.

Предстои ръководителят на регулатора Джером Пауъл да направи изказване във връзка с плановете на централната банка за справяне с инфлацията на конференция на Wall Street Journal в 21:00 ч. българско време във вторник.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още