IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DAI ли е новият крал на децентрализираните стейбълкойни?

Създаден през 2017 г., DAI е най-старият децентрализиран стейбълкойн. Той оцеля криптозимата на 2018 г. и сътресенията около Covid кризата през 2020 г.

10:55 | 20.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Точно когато си мислим, че светът на криптовалутите не може да стане по-сложен, той става.

Т. нар. управляван токен (създаден, за да позволи притежателите на токени да оказват ефект върху даден протокол - бел. ред.) MKR, използван като подкрепа за децентрализирания стейбълкойн DAI, поскъпна с 40% през последната седмица на фона на срива на алгоритмичния стейбълкойн TerraUSD, отбелязва Bloomberg.

DAI е част от екосистемата на МakerDAO, една от първите децентрализирани автономни организации в криптосектора, която на теория действа като общност от инвеститори с обединено участие и без централизиран контрол.

Идеята за децентрализираното взимане на решения, основна тема в криптосектора, е особено атрактивна, като се има предвид степента на влияние върху TerraUSD, или UST, от съоснователя на Terraform Labs До Куон. UST също е определяна като децентрализирана монета, въпреки че използваше алгоритъм, за да балансира паритета си с долара. Той обаче се провали, когато предвиденият арбитражен механизъм спря да работи след срива на свързаната монета луна. DAI от своя страна иска свръхобезпечаване на активи.

„Това е пряко свързано със срива на UST“, коментира Хенри Елдър, ръководител на звеното за децентрализирани финанси на Wave Financial. „UST се срина в момента, когато търсенето се изравни, оставяйки Maker като неоспоримия крал на децентрализираните стейбълкойни“, допълва той.

Стейбълкойните могат да са мост между два свята, които не са създадени да се срещнат – криптовалутите и традиционните финанси. Това ги прави полезни като средство за заключване на печалба от търговия с криптовалути или като убежище, ако инвеститорите смятат, че се задава период на ниски цени. Те също така улесняват пренасочването на средства към криптоборси и се превърнаха в ключов компонент в света на децентрализираните финанси.

DAI изисква свръхобезпечаване на активи чрез монети, базирани на блокчейна на етериума. Например – потребителите трябва да депозират етер за най-малко 150 долара, за да получат DAI за 100 долара. Ако цената на етера падне, те трябва да добавят допълнително обезпечение или следва ликвидация.

MKR има директна полза от доброто представяне на DAI. Някои такси, които MakerDAO събира, отиват за покупка на MKR на вторичния пазар и нейното „изгаряне“ (процесът по изкарване на токен от пазара и намаляване на наличните количества за търговия – бел. ред.).

Създадена през 2017 г., DAI е най-старият децентрализиран стейбълкойн. Той оцеля криптозимата на 2018 г. и сътресенията около Covid кризата през 2020 г.

„Пазарите изглежда оценяват стабилността/умереността в света на стейбълкойните“, посочва Майкъл Бучела, генерален партньор на BlockTower Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
криптозимата на 2018 г. и сътресенията около Covid кризата през 2020 г. .. кви са тия глууупости, този период беше златен за всички крипто-пирамиди, обраха една камара народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още