IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария иска милиарди евро компенсация от ЕК, за да пусне петролното ембарго

Будапеща очаква от Брюксел до 18 млрд. евро, които ще използва за модернизация на енергийната система

12:38 | 18.05.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Вече две седмици Брюксел и Унгария водят преговори по повод предложената забрана за вноса на руския петрол в Европейския съюз (ЕС), пише Politico. Очакванията са, че общността ще успее да се разбере за шестия пакет със санкции срещу Русия до края на май, когато ще се проведе срещата на европейските лидери.

Днес (18 май) Европейската комисия (ЕК) ще представи и плановете си за зелената трансформация REPowerEU, част от които са и мерките за намаляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия и като цяло от изкопаемите горива. Тъй като в мерките са включени и финансови средства за държавите, за да посрещнат предизвикателствата на прехода, в Брюксел виждаха този план като начин за преодоляване на унгарската съпротива.

Но премиерът Виктор Орбан има други виждания. Според източници на Politico Унгария е поискала между 15 млрд. и 18 млрд. евро, за да вдигне ветото си. Тези пари ще послужат на страната да намери алтернативи на руския петрол. Това надхвърля многократно предишното искане от 750 млн. евро, с които Унгария планираше да построи рафинерия и петролопровод.

Унгария мотивира това искане с нужната модернизация на цялата енергийна структура на Унгария и растящите цени.

При това положение много анализатори са убедени, че ЕС никога няма да може да наложи забраната за внос на руския петрол. Източници на европейското издание коментират, че всички се опитват да намерят решение за икономическите проблеми, пред които ще се изправи Унгария, ако не внася руски петрол, но това искане е извън всякакви коментари.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи предложението на ЕК за забраната за внос на петрол и петролни продукти от Русия на 4 май. Тогава тя беше убедена, че подобна крачка не е лесна, но просто трябва да бъде направена. Още тогава Унгария коментира, че ще наложи вето от икономически и чисто практически причини, а не водена от политиката. Виктор Орбан е най-големият приятел на руския президент Владимир Путин в ЕС.

Според източници на Politico все още има шанс шестият пакет санкции срещу Русия да бъде одобрен. Вероятно това ще стане директно на срещата на лидерите на ЕС в края на май. И в миналото Виктор Орбан е предпочитал директно да договори спорни моменти със своите колеги, отколкото да остави това на представителите на Унгария в европейските институции.

Това обаче ще означава и доста напрегнат Съвет, защото и други страни ще повдигнат въпроса за компенсации, посочва още европейското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
То това че ще стане, ще стане/ако въобще ЕС просъществува близките година две/, ама ние и не само ние няма да сме в тая организация ,бъди сигурен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Един от най-големите дефекти на сегашният ЕС е невъзможността за изключване на държави.Според мен е време да се учреди нова организация, в чийто устав това да бъде предвидено и постепенно този ЕС 2.0 да замени сегашният ЕС.Точно както се правят ъпдейти на софтуер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ердоган номер 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Andy нали каза,че ЕС не ставал защото големите нареждали на малките ?!?! Поредната опорка разкатана :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още