IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия готви допълнително облагане на вноса на руски петрол

Страната ще получи изключение, ако ЕС все пак се реши на петролно ембарго срещу Русия

19:30 | 18.05.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Словашкото правителство одобри предложението на Министерството на финансите за налагане на допълнителни мита върху вноса на руския петрол, пише Ройтерс. Това ще донесе приходи в бюджета, необходими за смекчаване на ефектите от растящата инфлация, смятат в Братислава.

Планът предвижда облагане с 30% такса на разликата между цената на руския петрол и на другите сортове петрол. Предложението може да доведе до сътресения в управляващата коалиция, след като икономическият министър Рихард Сулик коментира, че тази мярка ще доведе до ръст на цената на горивата и заплаши с вето.

Новата такса върху петрола трябва да получи одобрението и на местния парламент.

През февруари Братислава обложи с допълнителни данъци печалбата от производството на електроенергия от ядрените блокове в страната. Това беше начин да се подкрепят домакинствата срещу растящите цени на електроенергията.

Ройтерс напомня, че от началото на май ЕС официално дискутира забраната за вноса на руски петрол. Словакия, която няма излаз до море и като цяло - никакви алтернативи на петролните доставки, ще получи изключение, ако ембаргото бъде наложено. Страната получава петрол само по петролопровода "Дружба", а единствената рафинерия се управлява от Slovnaft, която е под контрола на унгарската MOL.

Според разчетите, направени от финансовото министерство, допълнителното облагане на руския петрол може да донесе около 300 млн. евро в бюджета на Словакия.

Експерти от месеци коментират, че вместо да опитва да налага забрана за вноса на руския петрол, ЕС може да приложи нови мита и такси. Очакванията са, че този ход ще принуди Москва да намали цената на суровината си, за да бъде конкурентна на пазара. При това положение обаче ще намалеят и печалбите, а съответно и приходите в руския бюджет.

Но тази мярка може да доведе до повишаването на цените на горивата, тоест да бъде платена директно от европейските потребители, а не от Русия, предупреждават още от брюкселския мозъчен тръст Bruegel. Но и всички останали мерки за ограничаване на вноса на руския петрол ще имат подклаждащ инфлацията ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
хаха ... тука на тая спирка се качват само тролевите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Пфу! Махам се от това сбъркано място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
да ллааппаа ммууххии, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Словакия се надява да повтори номера с газията - да получаваш газ и да си го плащаш от единия в другия джоб. А "Газпром" да *** мухи. Ама сега ще видим кой още се е меракландисал да *** мухи. И това не е Рашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Пич , абе ти сериозно ли вярваш , че от народа зависи кой ше е на власт ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 1 година
Може ли от единия край да даваш отстъка за горивата, а от другия край да облагаш с такси и мита вноса на суровината. Отделно са проблемите с администрирането на тези неща. Ами глупави са тези правителства, които правят това ....., просто народа трябва да ги смени тия управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още