IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния влиза в междущатската надпревара за водородни хъбове

Инициативата на президента Джо Байдън предвижда 8 млрд. долара за изграждане на водородни енергийни мощности

22:40 | 18.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Калифорния ще търси част от 8-те милиарда долара, предвидени от президента на САЩ Джо Байдън за изграждане на центрове за производство на водород, като се присъединява към нажежаващата се надпревара между американските щати, съобщава Bloomberg.

Службата за икономическо развитие на губернатора Гавин Нюсъм обяви, че Калифорния ще подаде заявление за финансиране на водород. В съобщението не се посочват конкретни проекти, които биха могли да привлекат финансиране. 

Няколко мащабни проекта за производство на водород и използването му като гориво са планирани за района на Лос Анджелис, като градският съвет гласува във вторник да търси федерално финансиране като регионален център.

Водородът може да захранва електроцентрали, фабрики, влакове и кораби, без да произвежда въглероден диоксид, а правителствата по света все повече виждат този газ като основен инструмент за борба с изменението на климата. Законът за инфраструктурата на САЩ, приет миналата година, призовава за създаване на най-малко четири водородни хъба в цялата страна, където водородът да се произвежда и използва, създавайки почва за по-широкото му приемане.

„Калифорния има пазарен опит, талант на работната сила, публична и частна инвестиционна база и възобновяеми ресурси, за да си партнира с федералното правителство за създаване на икономически устойчив, разширяващ се водороден център, който помага за ускоряване на успеха на национално ниво“, изтъква Дий Дий Майърс, директор на офиса на Гавин Нюсъм.

Редица щати вече обявиха намерението си да се включат в състезанието. Ню Йорк, например, сформира съюз с Кънектикът, Масачузетс и Ню Джърси, за да бъде домакин на хъб и да търси финансиране. Същото направиха и Арканзас, Луизиана и Оклахома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
на вас тролевите Господ е обърнал местата на устата и изходящото отверствие ... щото все говнотии след вас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
М/у другото китайците, японците и австралийците също копат по темата сериозно. Не сме само ние и хамериканците. Само форумните полезни (цензура) си лаят: петрол, рассия, природен газ, рассия, атомни бомби, рассия, въглища, рассия, мизерия, рассия... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още