IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обвини Русия, че води войната с глад и лишения

Климатичната криза и пандемията доведоха до световна продоволствена криза, която заплашва да се изостри заради войната в Украйна

10:30 | 19.05.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският външен министър Аналена Бербок. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Германският външен министър Аналена Бербок. Снимка:  EPA/JUSTIN LANE

Германският министър на външните работи Аналена Бербок обвини Русия, че използва блокадата на износа на зърно от Украйна като военно оръжие. „Блокирайки украинските пристанища, унищожавайки силози, пътища и железопътни линии, и най-вече нивите на фермерите, Русия започна зърнена война, която подхранва световната продоволствена криза", заяви Бербок по време на срещата на външните министри в ООН в Ню Йорк в сряда, цитирана от DPA.

По данни на германското правителство Русия блокира износа на 20 млн. тона зърно от Украйна, главно за Северна Африка и Азия, като голяма част от него се транспортира през пристанището в Одеса. Украйна е един от най-големите производители в света.

„Русия води бруталната си война не само с танкове, ракети и бомби", продължи Бербок, част от Зелените. „Русия води тази война с друго ужасно, но по-тихо оръжие: глад и лишения“. Тя каза, че това се случва в момент, в който милиони хора в Близкия изток и Африка вече са застрашени от глад - заради климатичната криза, пандемията от Covid и регионалните конфликти.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
също засили натиска върху Москва на фона на рекордния брой хора, страдащи от глад: „Русия трябва да позволи безопасното изнасяне на зърното, складирано в украинските пристанища", заяви 73-годишният Гутериш. Той добави, че е необходимо страната да се върне на световния пазар - подобно на Русия и Беларус, които също произвеждат големи количества храни и торове.

Започнатата от Русия война заплашва да доведе до продоволствена несигурност за милиони хора и да предизвика криза, „която може да продължи с години". Гутериш посочи, че поддържа контакти с Русия и други ключови държави, за да намери решение за износа на зърно от Украйна. Той не съобщи подробности, за да не „застраши шансовете за успех".

От своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за съвместни усилия в световен мащаб. „Това е криза, която изисква глобален отговор", каза Блинкен. Според него основен проблем е липсата на торове - трябва да се създадат стимули за тяхното производство. „Вземете Африка, където цената на торовете вече се е увеличила четири пъти от началото на пандемията и продължава да расте след руската инвазия в Украйна", каза той. След руската инвазия в Украйна цените на пшеницата се повишиха до най-високото си ниво от 14 години насам, припомни американецът.

Бербок каза още, че най-бедните хора в света плащат цената за безразсъдната война на Русия. „Искам да ви кажа от все сърце: виждаме болката ви. Чуваме вашето страдание. И ви подкрепяме“. Тя заяви, че тази година Германия ще предостави общо 3,8 млрд. евро за продоволствена сигурност. В дългосрочен план обаче трябва да се обърне внимание преди всичко на въздействието на изменението на климата върху селскостопанския сектор, предупреди германският министър: „Трябва да помогнем на земеделските стопани да станат по-малко уязвими от суши, наводнения или екстремни валежи“.

По данни на ООН гладът в света е достигнал нов връх. Броят на хората, които са изправени пред сериозна продоволствена несигурност, се е увеличил от 135 млн. през последните две години до 276 млн. днес. Повече от половин милион души са изложени на риск от глад - пет пъти повече, отколкото през 2016 г., а войната в Украйна подхранва този тренд: Заедно Украйна и Русия формират почти една трета от световното производство на пшеница и ечемик и половината от световното производство на слънчогледово олио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
Германия трябваше да направи много повече, за да не се стига до тази война. Германия трябваше да натиска по дипломатически път и Русия, и Украйна. Сега вече е не възможно, всеки удря както намери за добре и колкото може. Всеки конфликт се движи по свои правила и логика. И най-вече на принципа - "битият бит .... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Сигурно е така но вече наложиха всички възможни санкции в/у Русия и повече нищо не може да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И още нещо, празните глави не знаят, че България е голям нетен износител на енергия и дрънкат за "енергомор". Явно това дрънкане е предназначено са себеподобните ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Голодомора изобщо не бил повсеместен, другарю нагъл меграмотник. Подобни празни кратуни обикновено никога не са ходили никъде, нито са чели, но са изпълнени със злоба от собствения си неуспех в живота. Още спомените са живи, как по селата са били викани всички задължително на мегдана, уж да им показват филм и да им говорят за комунизъма, а през това време войниците са изнасяли цялата храна. Да, сегашните кремълски opки и те като дядовците си, гонят кокошките с пръчки. Никой не ви понася, гнусни opки, особено хората, които са наблизо и са имали реален опит какво е да се докоснеш до русский мир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
*** гHиди, крадът зърно от Украйна и го разтоварват в Сирия и Египет, и от там контрабанда из арабският регион. Има го документирано, товарят в Севастопол, изключват трансподера за да не могат да ги проследят, и изведнъж цъфнат в Александрия/Египет... По 30хил тона на курс. Не е зле. ШибaHи мародери! "Ако нещо не е заковано за стената, казаците ще го отнесът!" - финландска народна поговорка!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Бъдете благодарни за недостига на пшеница - така се отваря пазар за вашата ГМО царевица. И ЕС няма да се дърпа повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
То по наглост тебе надали има кой да те надскочи :] Голодомора е бил повсеместно, ама само украинците са го превърнали в национална идея. Какво да ги правиш страна на изгои. Сега ще видим при нас за енергомора кой ще е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Не бъди нагъл, копейнико, защото ако видиш снимки от гладоморите в Украйна, причинени от руснаците, би трябвало доста да се засрамиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
И като свалят руснаците блокадата, после ще са пак виновни за голодомора :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Когато - тогава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още