IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отново се покачва след двудневен спад*

Суровината е изправена пред трудности, но данните за ниски щатски резерви на петрол оказват благоприятно влияние върху пазара, коментира експерт

09:48 | 19.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола отново се покачва в четвъртък на фона на силния продуктов пазар, след като в предходните две сесии суровината поевтиня поради опасения за световната икономика, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,27%, или 1,39 долара, до 110,50 долара за барел.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) изтрива по-ранните загуби, като цената му се увеличава с 0,64%, или 0,71 долара, до 110,30 долара за барел, след като сортът поевтиня с 4% в последните две сесии.

Инвеститорите отбягват някои акции и суровини, след като представителите на Федералния резерв на САЩ потвърдиха намеренията си за затягане на паричната политика, за да потушат инфлацията и загрялата икономика.

Перспективите пред "черното злато" бяха помрачени и от развитието на пандемията в Китай. Въпреки че Шанхай започва постепенно да се възстановява от наложените блокирания, има нови огнища на заразени в други градове в Китай - най-големия вносител на петрол в света.

Световният пазар на петрол преминава през силни сътресения от края на февруари, когато започна руската инвазия в Украйна. Въпреки скорошните спадове цената на суровината продължава да е с над 40% по-висока тази година .

"Петролът, като финансов актив, е изправен пред трудности, като икономическото забавяне и опасенията около инфлацията, които носят риск", каза Гуей Чънси, анализатор в CITIC Futures Co. По думите й ниските щатски резерви  имат благоприятно действие върху пазара.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 2,13 долара за барел спрямо нивото от 1,46 долара седмица по-рано.

Великобритания и САЩ наложиха ембарго върху руския внос на петрол като част от санкциите против Москва. Европейският съюз (ЕС) също цели да предприеме подобен ход, но е изправен пред опозиция от страна на Унгария.

*Към 09:39 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още