IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политика или икономика има в пакета с антиинфлационни мерки?

Как ще се отразят мерките на бюджета и превърнаха ли се в спасителния пояс на коалицията, коментират експерти

12:56 | 19.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Политика или икономика има в пакета с антиинфлационни мерки?

Протестите са предизвикани по политически причини. До голяма степен те са провокирани, за да се създаде още по-голям хаос и напрежение в тази толкова сложна политическа и икономическа обстановка.

А доколко анонсираните в сряда мерки ще бъдат успешни, е трудно да се прецени. До голяма степен, за да се повлияе на инфлацията, трябват друг тип мерки и те се намират в големите банки. Твърде вероятно е към края на годината светът да навлезе в рецесия. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи политологът Милен Любенов.

По думите на икономиста Даниел Василев мерките ще доведат до повече инфлация, защото ще увеличат потреблението.

"Този пакет от мерки няма да постигне целта си, но в крайна сметка там има и добри предложения. Елиминирането на данъците е нещо добро за икономиката и нас като цяло. Инфлацията има основание да продължи да расте, защото цените на производителите се покачват значително повече, отколкото цените на крайните потребителски стоки", посочи той.

Според експерта по комуникация доц. Александър Христов мерките имат бърз публичен ефект и донякъде могат да бъдат наречени популистки. „В тези мерки има сравнително по-малко комуникация и повече конкретни решения. Правителството е поставено в ситуация, в която не може да не взема решения и няма комуникация на света, която да обясни евентуално липса на мерки“, обясни той. Очакванията му са напрежението в обществото да се засили.

Коалиция и избори

Доц. Христов е на мнение, че за първи път в историята на България има „сглобка от партии в коалиция, които се карат помежду си и това няма кой знае какъв външен ефект“. Той посочи, че обществото прие, че политическите сили помежду си не са съгласни с всичко и това е защото не иска нови избори.

Любенов отбеляза, че причините за спада на доверието към правителството са комплексни, като освен кризите става дума за комуникацията. „Това е основният проблем при управляващата коалиция. При тях липсва ясен комуникационен модел на взимане на решения вътре в коалицията. Много често конфликтите излизат на повърхността, а това генерира ново обществено недоверие. Колкото повече започват да говорят на своите собствени електорати партиите от коалицията, толкова повече се създава усещането, че се готвят за избори", смята политологът.

Василев пък е убеден, че разходите ще продължат да нарастват, затова сега е златната възможност за реформа, за да спре ръстът на правителствените разходи. „Бюджетът вероятно ще оцелее, но е факт, че се финансираме при все по-висока лихва и това в един момент ще се прехвърли при данъкоплатците“, аргументира се той.

Доц. Христов подчерта, че за никоя партия не е изгодно да се върви към избори, въпреки че има даден такива заявки, и смята, че стремежът е да се направи всичко възможно, за да ги избегнат.

Антиинфлационен или политически пакет

"Целият пакет е повече политически и донякъде антиинфлационен. Обърнат е към всички избиратели. Има повече политика и много по-малко икономика“, потвърди пред Bulgaria ON AIR доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН.

Той смята, че свалянето на ДДС ще помогне до известна степен на хлебопроизводителите, но едва ли ще се отрази на цената. Икономистът напомни, че в големите градове хляб се продава в големите вериги хипермаркети от заготовки и това измества производителите.

"Бих насочил пари към късите вериги. Да направим по-евтин транспорта около София на производителите на зеленчуци“, призова икономистът.

Той прогнозира, че качването на прага на задължителното регистриране по ДДС ще даде отражение, както и повече средства към работещите бедни.

Той определи като "хубава" отстъпката от 25 стотинки на литър при зареждане на бензин А95 и дизел, но даде за пример Гърция с такава подкрепа за островите. Принципът е да се избира групата, която е най-засегната от инфлацията.

"Войната е шанс да подпомогнем местните зеленчукопроизводители или овощари. Всичко е внос. Очаква ни жътва, нова реколта. Има достатъчно засети площи, трябва да подпомогнат износа. Няма как да се изолираме от международния пазар", съветва доц. Огнян Боюклиев.

Каква роля играе националпопулизмът в коалицията? Кои са оптимистичните и песимистичните варианти за увеличение на храните. На тези и други въпроси ще наперите отговор, ако гледате още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още