IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Комуникацията при антикризисните мерки създава грешни очаквания

Мерките са половинчати, защото ще са част от актуализирания бюджет, който още не е изготвен, коментира главният икономист в Института за енергиен мениджмънт

14:28 | 19.05.22 г.
К. Стайков: Комуникацията при антикризисните мерки създава грешни очаквания

Липсата на разяснителна кампания от страна на правителството за точните условия за алтернативните доставки на газ, които България може да очаква през следващите месеци, създава напрежение в бизнеса. Антиинфлационните мерки също не са добре обяснени и рискуват да създадат грешни очаквания в обществото и дори условия за спекулации в цените на горивата по бензиностанциите. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

„Намаляването на акцизите за природен газ, метан и електричество, както и на ДДС за хляба няма да намали инфлацията, която в голямата си част е привнесена от световните пазари в България. Прилагането на подобни мерки в чужбина показва, че максимум една трета от ефекта им е достигала до крайните клиенти. Мерките са половинчати, защото ще са част от актуализирания бюджет, който още не е изготвен“, коментира икономистът.

Стайков подчерта, че няма гаранция, че намаляването на акциза или на ДДС може да ограничи ръста на цените. „Това намаляване може да бъде "усвоено" от търговци и производители и тези мерки да не достигнат до крайния клиент", посочи той.

Икономистът допусна, че отстъпката при цените на горивата вероятно ще стигне до потребителите, но според него администрацията на мярката ще е прекалено сложна, а контролът - "абсолютен кошмар".
„При хляба най-важният разход е пшеницата, така че ръст на световните пазари вероятно ще заличи ефекта от отмяната на ДДС“, смята експертът. 

По думите му, разширяването на обхвата за социални помощи за отопление е добра мярка, но определи подходът на правителството като сбъркан след като се дава подкрепа за всички. „Това ограничава наличните средства за наистина нуждаещи се домакинства, които са допълнително засегнати от икономическата ситуация“, убеден е Калоян Стайков.

Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт определи мерките като социални, насочени към повишаване на предлагането и разполагаемия доход. Няма как те да борят инфлация, но със сигурност са насочени към справяне с последствията от тази инфлация", каза той и заяви: "Мерките са толкова антиинфлационни, колкото мерките през 2020 г. бяха антиковид.“

Стайков смята, че „харчовете през тази година ще са значително по-високи от миналата, но обърна внимание, че това се отнася и до приходите. „Отново се връщаме към комуникационната стратегия на правителството – предлагат се мерки, не е ясно колко ще струват, не е ясно как се финансират, дали са най-добрите мерки – и естествено започва спекулация", коментира икономистът.

С колко ще е увеличението на бюджетния дефицит тази година заради мерките? Кога ще има алтернативни доставки на природен газ и доставки на втечнен природен газ (LNG) от САЩ, ако не бъде завършен навреме интерконекторът с Гърция? Защо "Булгаргаз" не обявява нови поръчки за доставки? Какви количества газ ще получи България от Азербайджан? Кога правителството ще има визия за инвестициите си в осигуряването на алтернативни доставки на газ?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още