IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И държавите от ЕС без газохранилища ще трябва да поддържат резерви от газ

Промените в газовия регламент няма да се отнасят до Кипър, Малта и Ирландия

16:51 | 19.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавите от Европейския съюз (ЕС) без газохранилища също ще трябва да поддържат резерви от природен газ, предвиждат промени в европейското законодателство, одобрени от съвместната група на Европейския парламент и Европейския съвет.

След дискусиите между двете институции в регулацията беше добавено, че газохранилищата ще могат да бъдат нагнетявани на базата на общи покупки на газ в ЕС. Текстовете обаче няма да се отнасят до Кипър, Малта и Ирландия, тъй като газовите системи на трите държави нямат директна връзка с останалите от общността.

Според предложението, изготвено от ЕК, държавите от общността ще трябва да напълнят газохранилищата си до 90% от капацитета им преди началото на зимния период. За тази зима задължението ще бъде редуцирано до поне 80%, или страните от ЕС трябва да имат в запас газ, който покрива не повече от 35% от средногодишното им потребление в последните пет години.

Целта на ограничението до 35% от средногодишното потребление е за да не допуснат диспропорции в общността и негативен ефект за страните, които имат съществени възможности за съхранение на газ.

От друга страна обаче не всички държави в ЕС имат газохранилища (например Гърция). Те обаче няма да бъдат изключени от регулацията, а ще бъдат задължени да си осигурят капацитет в съседни държави и да поемат своята част от средствата за нагнетяване на газа. За държави без газохранилища изискването е за съхранение на 15% от годишното потребление.

Промените в газовата директива предвиждат още и задължителното сертифициране на компаниите, които управляват газохранилищата в Европа.

След съгласуването между Европейския парламент и Европейския съвет регулацията ще трябва да получи одобрението и на европейските депутати в пленарната зала, преди да стане официално част от законодателството на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Първо насила създаваме криза, после генерираме регулации, за да я тушираме частично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още