IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарните стратези не очакват възвръщаемост от европейските акции през 2022 г.

Прогнозите са общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 да завърши декември на ниво от средно 476 пункта, което би било спад от 2,5% за годината

16:55 | 19.05.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Забравете големите печалби от европейски акции тази година, пише Bloomberg.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 ще завърши декември на ниво от 476 индексни пункта, което е спад от 2,5% за годината, сочи средната стойност от 15 прогнози в месечно проучване на Bloomberg. Въпреки че това предполага около 8% повишение спрямо нивото на индекса при затваряне на търговията във вторник, стратезите са понижили оценките си с 5 пункта през последния месец.

"Макрофонът остава изключително несигурен и зависи от милостта на енергийните пазари", коментира стратегът на UBS Group AG Сутаня Чеда, която прогнозира стойност от 480 пункта за Stoxx 600 в края на годината. "Ясно е, че по-високите цени на енергията за продължителен период, влошаването на проблемите в снабдителните вериги и прекъсванията на доставките на руски газ може да се окажат насрещни ветрове за нашите прогнози".

Цените на европейските акции отскочиха от двумесечните си дъна през изминалата седмица, но от началото на годината бележат спад от 11%, като инвеститорите все още имат за какво да се притесняват.

Повишените цени на суровините подхранват инфлацията и карат централните банки да затягат паричната политика, като същевременно увеличават страховете от рецесия. В същото време доходността по държавните облигации се повиши до най-високото си ниво от 2018 г. този месец, което се отразява на цените на акциите.

"Все още сме предпазливи по отношение на акциите предвид много трудния геополитически и макроикономически фон", коментира стратегът на TFS Derivatives Стефан Еколо, който очаква най-ниската стойност на индекса - от 380 пункта, а това предполага 13% спад спрямо нивото в края на сесията във вторник. Еколо предвижда дълготрайни насрещни ветрове и риск от натиск върху маржовете в бъдеще.

Въпреки че цените на акциите се понижават тази година, анализаторите не са склонни да намалят прогнозите за печалбите, тъй като финансовите резултати за първото тримесечие бяха успокояващи, като по-голямата част от компаниите надминаха прогнозите. В резултат на това оценките спаднаха, а това направи европейските акции да изглеждат евтини, особено в сравнение с подобните в САЩ.

"Ние смятаме, че реалната доходност на облигациите достигна своя връх, като цикълът на затягане от страна на Федералния резерв е все по-пълно оценен", каза стратегът на Bank of America Corp. Мила Савова. Тя очаква забавянето на икономическия растеж да доведе до още 7% спад на Stoxx 600 до 410 пункта до началото на четвъртото тримесечие преди леко повишение до 430 пункта - целта на BofA за края на годината.

Общите мечи нагласи намират отражение и в позиционирането на инвеститорите. Според проучване на BofA сред мениджърите на фондове през май нетните 26% от световните инвеститори имат занижени оценки за европейските акции, което е ръст спрямо 17% миналия месец и най-високото ниво от юли 2012 г. Освен това, 70% от европейските мениджъри на фондове сега смятат, че акциите в региона са достигнали своя пик за цикъла, спрямо 41% миналия месец.

И все пак не всички рисуват мрачна картина. Някои стратези като Мислав Матейка от JPMorgan Chase & Co. вярват, че акциите са намерили дъното, след като корпоративните маржове се оказаха по-устойчиви от очакваното. Стратегът има цел от 500 пункта за Stoxx 600 тази година, което предполага почти 14% повишение спрямо затварянето във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
honaniga
преди 1 година
Същото ще е и със щатските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Твърдението не е грешно . Очаква ги десетилетна доходност . Само дето евростандарта е тя да е отрицателна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Преди само няколко месеца беше пълно със статии как европейските акции ще бъдат по добрия избор спрямо щатските...сами си направете сметката,в какъв свят на лъжи живеем..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Аз защо съм на плюс от началото на годината, само аз печеля на пазарите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още