IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault представи водороден автомобил, който ще се появи на пазара до 2032 г.

Напълно електрическа версия на Scenic Vision ще бъде достъпна през 2024 г.

17:27 | 19.05.22 г.
<p>
	<em>Снимки: Renault</em></p>

Снимки: Renault

Renault представи прототип на автомобил, задвижван от водородни горивни клетки, тъй като френската автомобилна група се опитва да настигне конкурентите в надпреварата за дял от растящия пазар на чиста мобилност, съобщава Ройтерс.

Автомобилът, наречен Scenic Vision, няма да бъде наличен в търговската мрежа на Renault преди 2030-2032 г. Напълно електрическа версия ще излезе на пазара през 2024 г., споделя компанията.

Превозното средство с горивни клетки има електродвигател точно като класическо електрическо превозно средство, но той се захранва от електричество, произведено чрез водород, което увеличава пробега.

рено1 рено1

16-киловатовата горивна клетка ще увеличи пробега на автомобила до 800 км без нуждата от презареждане, като батерията ще бъде два пъти по-лека от стандартните, което ще доведе до 75-процентно намаление на въглеродния отпечатък в сравнение с конвенционален електромобил, изтъкват от Renault.

Компанията представя Scenic Vision, докато продължава да работи по реализиране на своите планове за разделяне на бизнеса си на звено за конвенционални превозни средства с двигатели с вътрешно горене и подразделение, фокусирано върху електрическата мобилност.

рено2 рено2

Въпреки че беше пионер при електромобилите преди десетилетие чрез алианса си с японските Nissan и Mitsubishi, Renault впоследствие беше засенчен от Tesla Inc. и мащабната стратегия на Volkswagen.

Азиатските производители на автомобили Toyota и Hyundai вече представиха автомобили с водородни горивни клетки на пазара, докато BMW планира да пусне своя водороден iX5 по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още