IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на природния газ в Европа са най-ниски от началото на войната в Украйна

Бенчмарковите холандски фючърси с най-близка доставка завършиха търговията с понижение в цената от 3,7% до 91,02 евро за мегават-час

20:52 | 19.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на природния газ приключиха търговията за сесията на най-ниското си равнище от началото на войната в Украйна, тъй като вносът на втечнено гориво помогна за запълване на резервите и облекчаване на притесненията за снабдяването, съобщава Bloomberg.

Бенчмарковите холандски фючърси с най-близка доставка завършиха търговията с понижение в цената от 3,7% до 91,02 евро за мегават-час. Това е и най-ниската цена на приключване на търговия от 23 февруари насам – денят преди да започне руската инвазия в Украйна. Британският еквивалент пък поевтиня със 7,3%.

Най-малко десет танкера с втечнен природен газ (LNG) се очаква да пристигнат на европейските пристанища до края на месеца, показват данни за движението на товарите, обобщени от Bloomberg. Отделно купувачи на газ от Русия все още обмислят как да платят за горивото – което от Москва искат да стане в рубли – без да нарушат наложените срещу страната санкции.

Европейските газови резерви се увеличиха почти до сезонните си равнища, след като достигнаха историческо дъно през зимата. Компаниите увеличават резервите с надеждата, че ще се избегнат проблеми при евентуални проблеми с Русия – най-големият доставчик на континента.

Обектите за съхранение са почти на 41% пълни към вторник, което е близо средното за пет години равнище от 44%. Това е увеличение от 33% в началото на месеца, показват данни на Gas Infrastructure Europe.

Европейският съюз и страните членки постигнаха споразумение за задаване на минимален праг на резервите от природен газ преди идването на зимата. Операторите на хранилища ще трябва да поддържат най-малко 80% от капацитета преди 1 ноември.

Пазарът обаче остава под напрежение с бързото приближаване на крайните срокове за плащане на руските доставки. Москва вече спря снабдяването за Полша и България, а Финландия заяви, че има „реален риск“ доставките да секнат още тази седмица, тъй като отказва плащане в рубли.

По-рано през деня руският вицепремиер Александър Новак заяви, че половината от 54-те клиента на руския газов гигант „Газпром“ са открили сметки в „Газпромбанк“.

Eni е една от компаниите, която съобщи по-рано през седмицата, че е открила сметки както в евро, така и в рубли в „Газпромбанк“

Други купувачи търсят алтернативни източници на гориво. Uniper – един от най-големите купувачи на руски газ, разширява своето LNG портфолио и се снабдява с допълнителни обеми от различни страни, съобщи главният изпълнителен директор Клаус-Дийтер Маубах.

Eni си е осигурила доставки на втечнено гориво от Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Oбичам България
преди 1 година
Дерзай, Кире! Още 7 дни и ще празнуваш първи месец като тролейбус в сайта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Kiro_100
преди 1 година
Остави го този тролей ... Щом са толкова цените ... Защо в Европа има 20 % инфлация ... В Руската федерация е около 0,01% на седмична база ... Да кажем ... 4-5% годишна инфлация ... Европа набара ли "дебелия" ... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
LNG доставките в момента надвишават с 50% рассийският тръбен. Норвежкият ги надвишава с около 30%. Това им беше на медведев и на саша милер. 10-15г да се борят да хванат пазарен дял и са да го разменят за 10 кораба с пшеница. Царе са рашистите на сделките. Явно са попивали от главният сделкаджия в света, дето сега прокуратурата в Ню Йорк го съди за данъчни измами и обида на съда... Залухаво племе... Нещо като дядя вова, вместо да се хване на свестна работа - нощен пазач на строеж или чистач в мол, преписва от едни листчЕта от митрофанова за по 70-100 рубли на ден... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още