IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ одобри 40 млрд. долара помощ за Украйна

Сенаторите приеха законопроекта за помощта с голямо мнозинство от 86 гласа „за“ срещу 11 „против“

21:05 | 19.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Сенатът на САЩ одобри отпускането на военно-икономическа помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предадe БТА, позовавайки се на световните агенции.

Сенаторите приеха законопроекта за помощта с голямо мнозинство от 86 гласа „за“ срещу 11 „против“ три седмици след като президентът Джо Байдън поиска по-малка сума в размер на 33 млрд. долара и след като миналата седмица приемането на мярката беше блокирано от един-единствен неин опонент от Републиканската партия.

Днес в подкрепа на отпускането на помощта гласуваха всички сенатори от Демократическата партия и почти всички от Републиканската. Гласовете против дойдоха от 11 републиканци - много от които са привърженици на изолационисткия дневен ред на бившия президент Доналд Тръмп.

„Помощта идва. Това е наистина важна помощ. Такава, която може да гарантира, че украинците ще победят", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, който е представител на Демократическата партия.

От своя страна лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл от Републиканската партия, който също е твърд поддръжник на мярката, взе отношение по опасенията на съпартийците си и заяви, че поражение на Украйна ще застраши търговските партньори на Америка в Европа, ще повиши разходите на САЩ за поддържане на сигурността там и ще поощри автократите в Китай и на други места да заграбват територия в регионите си.

Сега законопроектът отива за подпис при президента Байдън, което се смята за формалност и се очаква да стане във възможно най-кратък срок. Във Вашингтон искаха той да бъде приет възможно най-бързо, за да може близо три месеца след началото на руската инвазия потокът от военна помощ за Киев да не спира.

Миналата седмица законопроектът за помощта за Украйна беше одобрен и от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с 368 гласа „за“ срещу 57 „против“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още