IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският петрол засега не успява да направи офанзива в Китай

Основният доставчик на петрол на Пекин остава Саудитска Арабия

10:11 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китай увеличава вноса на петрол през април, но засега разчита на най-големия си доставчик - Саудитска Арабия, за да покрие този ръст, показват данни на статистиката, цитирани от Ройтерс. През миналия месец Китай е внасял по 2,17 млн. барела на ден (8,93 млн. тона) петрол от Саудитска Арабия, което е ръст от 38% спрямо същия период на миналата година.

Китай внася от Русия 1,59 млн. барела на ден, или повишение от 4% на годишна база. Според Ройтерс тези доставки са заявени преди санкциите, които Западът наложи срещу Русия заради водената от Москва война в Украйна. През март доставките на руски петрол в Китай достигаха 1,5 млн. барела на ден, сочат още данните.

В същото време вносът на втечнен газ от Русия се увеличава с 80% на годишна база до 462 хил. тона. Като цяло вносът на втечнен газ в Китай намалява с почти 35% до 4,35 млн. тона.

От началото на май в ЕС се водят дискусии за петролно ембарго срещу Русия, а в Кремъл са категорични, че имат достатъчно възможности да продават своите енергийни продукти на други пазари. Заради санкциите руският петрол се оказва все по-нежелана стока обаче и цената на сорта "Уралс" е с над 30 долара под тази на водещите сортове на петролните пазари.

За първи път от три месеца Китай увеличава вноса на петрол, допълва още Ройтерс. На годишна база през април доставките се увеличават със 7 на сто. Този ръст е съществен на фона на разпространението на коронавируса и пълните блокади в някои градове, включително и Шанхай, които ограничиха търсенето на горива и работата на рафинериите.

През април Китай не е внасял петрол от Иран, но до края на май ще бъдат внесени около 2 млн. барела, които ще бъдат съхранени в петролна база в южен Китай. Въпреки санкциите на САЩ, Пекин не спира да купува ирански петрол, обикновено маскиран като доставка от трети страни като Бразилия или африкански държави.

Митническите власти в Китай съобщават и за нулев внос на петрол от Венецуела - Пекин спря да купува петрол от страната още от края на 2019 г. и спазва това ограничение. Но в същото време вносът от Малайзия, откъдето често идват доставките на петрол от държави, попаднали под санкции, расте със забележителните 84%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още