IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен фонд направи най-голямата си единична инвестиция в Берлин

Фондът придобива 50% от офис и търговския комплекс Sony Center в германската столица

11:46 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Норвежкият държавен фонд се е договорил за закупуването на 50%-ен дял в Sony Center в Берлин за 667 млн. евро. Така един от най-големите инвеститори в света гласува вот на доверие на клас имоти, които загубиха популярност по време на пандемията, пише Bloomberg.

Настоящият собственик на офис и търговския комплекс Oxford Properties Group в Торонто ще запази 50% дял и ще продължи да управлява актива в съвместното дружество, става ясно от съобщение от петък. Madison International Realty продава дела си от 5,1%.

Сделката оценява Sony Center на 1,35 млрд. евро, с 23% повече от цената, която Oxford плати за покупката на имота през 2017 г. Това е най-голямата единична инвестиция в имот в Берлин до момента от Норвежкия държавен фонд, който управлява активи за 1,3 трлн. долара.

Обектът, който се намира на Потсдамер плац, пустееше 50 години след Втората световна война, тъй като стената, която разделяше Източен и Западен Берлин, минаваше през него. След обединението Sony Center беше изградена като футуристичен център за бизнес и търговия.

Осемте сгради, които се намират около централен площад със сводест покрив от стомана, стъкло и полупрозрачен материал, съставляват една от модерните забележителности на Берлин и привличат около 7 млн. посетители в обичайна година.

Но пандемията от COVID-19 опразни много от публичните пространства в германската столица, като постави под съмнение бъдещето на имоти като Sony Center, тъй като работата от разстояние и електронната търговия стават все по-обичайни. Един от най-известните наематели в комплекса, киносалон, който преди беше едно от основните места за прожекции на англоезични филми, затвори за постоянно.

Съвместното дружество планира да продължи преустройството за 200 млн. евро на Sony Center, за да го направи по-устойчив, да модернизира офис площите и да разшири предлаганите храни и напитки, става ясно от съобщението.

Очаква се проектът да бъде завършен до 2023 г., съобщи Oxford, която е имотното подразделение на пенсионен фонд, представляващ общинските служители в Онтарио.

Германската железопътна компания Deutsche Bahn поднови неотдавна наемния си договор в една от кулите на комплекса, а най-голямото пространство за събития там неотдавна беше запълнено от нов бар и лаундж зона, съобщи Oxford.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още