IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" спира газовите доставки и за Финландия

Държавната компания Gasum отказа схемата да плаща за газа в рубли

15:06 | 20.05.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Финландия е следващата страна, която не се съобразява с искането на "Газпром" да плати за газа в рубли, и чиито доставки ще бъдат преустановени. Държавният газов оператор Gasum съобщи, че е получил съобщение от "Газпром", в което е написано, че от събота (21 май) руската компания спира да доставя газ в страната, пише Ройтерс.

От Gasum обясняват, че са добре подготвени за този момент и не очакват недостиг на газ за вътрешния пазар. "Ще бъдем в състояние да изпълним всички заявки на своите потребители през следващите месеци", се казва в изявление на изпълнителния директор на Gasum Мика Вилянен.

След преустановяването на покупките на руски газ Финландия ще разчита на интерконектори с Естония, посочват още от компанията.

Както повечето страни от Европа и Финландия има голяма зависимост от "Газпром" за доставките на природен газ. Суровината обаче има много малък дял в енергийния микс на страната - едва 5% от годишното енергийно потребление.

Основните потребители са индустрията и компании като Neste и Metsa, лидери в химическия сектор на финландската икономика. Някои от представителите на бизнеса вече коментираха, че са заместили руския природен газ с втечнен газ.

На този етап от "Газпром" не коментират съобщенията на Gasum, допълва Ройтерс. По-рано днес (20 май) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред журналисти, че няма информация за плащанията на Финландия. "Но разбира се, нищо няма да бъде доставяно на никого за без пари", допълни той.

Финландия подаде официално заявка за членство в НАТО и така предизвика гневът на Русия. Страната вече се лиши от доставките на електроенергия, преустановени от Москва на 14 май. Те бяха компенсирани от увеличаване на вътрешното производство и с внос от Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...Суровината обаче има много малък дял в енергийния микс на страната - едва 5% от годишното енергийно потребление....'' Хахаха- а сега газпром да се пробва пак да изнудва Финландия- тази държава ще му отговори ИНХ;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 16
Императорът
преди 1 година
Кой ще е новият доставчик - сигурно Естония? Хахахха. Поредните пърчовци, които ще *** от студ след 6-7 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 14
Императорът
преди 1 година
"През следващите месеци", които са летни - а на зима какво ще правите, пaляци? Или ще моржувате, за да се готвите за партизанска война с Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 1 година
Айде още един клиент по малко... честито на новия доставчик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още