IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е показала новите си очила за смесена реалност на борда на директорите си

Това е сигнал, че компанията напредва с развитието на този ключов проект

17:20 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Директори на Apple са показали пред борда на компанията очилата за смесена реалност, които предстои да бъдат пуснати на пазара. Това се е случило миналата седмица и подсказва, че разработката на устройството е в напреднал етап, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Бордът на компанията, който включва осем независими директори и главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, се събира поне четири пъти годишно. Според източниците, пожелали да останат анонимни, версия на очилата е била показана на директорите по време на последната среща.

През последните седмици Apple е ускорила разработката на rOS – операционната система, с която очилата ще работят, коментират други източници, запознати с работата. Този напредък, комбиниран с презентацията пред борда, предполага, че дебютът на продукта може да се случи в следващите няколко месеца.

Очилата, които комбинират елементи на виртуална и добавена реалност, са следващият голям залог на Apple. Те представляват първата голяма нова продуктова категория за Apple от пускането на Apple Watch през 2015 г. и ще вкарат технологичния гигант в една зараждаща се индустрия, която в момента е доминирана от Meta Platforms. Apple търси нови начини да разшири своя бизнес с устройства, който носи около 80% от годишните ѝ приходи от продажби.

Apple си е поставила за цел да представи очилата най-рано в края на тази година или в някакъв момент следващата, а пускането на пазара – за 2023 г. Тя се прицелва към представяне по време на Световната конференция за разработчиците през юни, но различни предизвикателства, свързани със съдържанието и прегряването, са довели до потенциални забавяния, писа Bloomberg. Компанията отказва да коментира плановете си за очилата.

Приходите от продажби на Apple растат, а през последното тримесечие достигнаха рекордно ниво. Но проблемите с веригите на доставките и притесненията за забавянето на потребителските разходи натежаха на акциите ѝ. Стойността на книжата на технологичния гигант е спаднала с 23% от началото на годината, като част от по-широкия технологичен срив, включително с 2,6% понижение в четвъртък.

Бордът на директорите на Apple обичайно е първата група извън служителите на компанията, която вижда бъдещите продукти. Директорите демонстрираха гласовия асистент Siri пред борда на Apple няколко седмици преди услугата да бъде пусната за потребителите през 2011 г., около времето, в което Стив Джобс се оттегли като главен изпълнителен директор.

Очилата включат развити процесори, съответстващи на тези в най-новите компютри Mac, както и екрани с ултрависока резолюция. Въпреки че първият модел ще включва и виртуална, и добавена реалност, компанията работи по самостоятелни очила с добавена реалност с кодово име N421, които планира за по-късно това десетилетие. За разлика от виртуалната реалност, добавената наслагва дигитална информация върху това, което потребителят вижда реално около себе си.

Сегашното устройство, носещо кодовото име N301, се разработва от около 2015 г. Майк Рокуел, който е вицепрезидент на компанията, е ръководител на проекта, който е съблюдаван и от Дан Рикио – бивш ръководител на хардуерните инженерни операции на Apple. Компанията има около 2000 служители, които работят по устройството като част от екип, известен като Technology Development Group (TDG).

Групата включва бивши хардуерни и софтуерни инженерни лидери, занимавали се с iPhone, iPad и Mac, както и ключови кадри, привлечени от НАСА и редица индустрии – гейминг, аудио и други. Но подразделението се сблъска с оттеглянето на ключови инженери, които през последните месеци отидоха в Meta и други компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още