IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се насочва към осми пореден седмичен спад*

Опасенията за инфлацията и реакцията на Фед към нея продължават да са водещата причина за влошените инвеститорски нагласи

17:54 | 20.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси се повишават в началото на търговската сесия, но петъчният им възход няма да спаси индексът Dow Jones Jones Industrial Average, който е напът да отбележи осма поредна седмица на червена територия, съобщи CNBC.

Бенчмаркът нараства с 0,04%, или 11,92 пункта, до 31 265,05 пункта. За седмицата показателят намалява с 2,4%, като това се очертава да бъде осмото поредно седмично понижение - най-дългата серия от спадове от 1923 г.

Широкият измерител S&P 500 се увеличава с 0,27%, или 10,42 пункта, до 3911,21 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва повишение от 0,41%, или 46,26 пункта, до 11 434,76 пункта.

Цената на златото намалява със 7 долара до 1834,2 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,835%.

В четвъртък индексите се понижиха, като барометърът S&P 500 се доближи още повече до меча територия, която би била първата от март 2020 г., когато избухна пандемията от коронавирус.

“Пазарите преминаха през много труден период през последните седем седмици и смятам, че той е свързан с опасенията за инфлацията, какво ще означава тя за корпоративните печалби и колко агресивен трябва да бъде Федералният резерв, за да я озапти", каза Арт Хогън, главен пазарен стратег в National Securities. “Въпреки че това не е нищо ново, то продължава да е водещото предизвикателство", допълва експертът.

Показателите Nasdaq и S&P 500 са напът да отбележат седма поредна седмица на спадове.

Борсите на Wall Street бяха подложени на натиск тази седмица, след като компаниите за потребителски стоки Walmart и Target предупредиха за отслабваща потребителска база и за трудностите пред бизнеса, предизвикани от високата инфлация. В петък акциите на двете компании поевтиняват със съответно 0,39% и 1,01%.

Ross Stores изтрива 21,13% от капитализацията си след публикуването на разочароващи резултати за първото тримесечие. Главният изпълнителен директор на търговеца на дребно Барбара Рентлър заяви, че "след по-силно от очакваното начало на периода продажбите се оказаха по-ниски спрямо баланса".

Ценните книжа на Deere поевтиняват с 10,79%, тъй като печалбата на компанията до края на март не отговори на очакванията на пазара.

Световният бенчмарк Брент поевтинява незначително с 0,01% до 112,05 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) бележи скромен ръст от 0,036% до 112,25 долара за барел.

По-рано през седмицата Федералният резерв на САЩ демонстрира готовност да продължи с лихвените повишения, когато гуверньорът Джером Пауъл заяви, че при необходимост може да се мине отвъд неутралното лихвено равнище - такова, което нито ограничава, нито стимулира растежа.

Тази затвърдена позиция обаче предизвика опасения, че агресивните ходове на Фед може да предизвикат рецесия в икономиката. В четвъртък от Deutsche Bank прогнозираха, че индексът S&P 500 може да се свие до 3000 пункта, ако има неизбежна рецесия, което е с 23% под равнището в края на търговската сесия в четвъртък.

Към момента показателят Nasdaq е с 27% под рекордното си равнище, а измерителят Dow - с 14 на сто.

*Към 17:34 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
А руската борса 8 седмици е все нагоре. Не е реклама: само казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още