IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Renault: Колите ще поскъпнат още заради стандарт Евро 7

Затягането на мерките за емисиите ще увеличи производствените разходи на групата с милиард евро, като това ще се отрази и върху цените за клиентите

12:21 | 23.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Reanult Group Лука де Мео. <em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg via Getty Images</em></p>

Главният изпълнителен директор на Reanult Group Лука де Мео. Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg via Getty Images

Лука де Мео често реагира гневно, когато става въпрос за европейските регулации относно емисиите при автомобилите: досега автомобилната индустрия прилага законодателството на Европейския съюз (ЕС) до голяма степен без оплаквания, посочва шефът на Renault SA пред журналисти в кулоарите на екологичното събитие „Промени сега“ (Change Now), което се провежда в Париж.

Но планираният стандарт за емисиите Евро 7, който ще влезе в сила през 2025 г., може да вкара европейската автомобилна индустрия в задънена улица, предупреждава Де Мео, цитиран от Automobilwoche. Заради нуждата от конкретни технологични подобрения новите автомобили биха били значително по-скъпи и, в крайна сметка, недостъпни за много хора, добавя той. 

„Изчислихме какво би означавало Евро 7 за нашето портфолио от модели според известните към момента планове. Сега знаем, че производството на един автомобил би струвало средно с 1000 евро повече и че ние в групата ще се сблъскаме с допълнителни разходи от около един милиард евро . В крайна сметка ще трябва да добавим тези разходи към цените за крайния клиент", признава главният изпълнителен директор на Renault.

„Това не е изнудване, това е реалност"

Ако настоящият стандарт Евро 6D продължи да се прилага до 2030 г., автопаркът на Renault ще намали средните нива на емисии на превозно средство с 63%, като се има предвид електрификацията, която отдавна е започнала. Но ако Евро 7 се приложи по начина, по който се планира сега, емисиите ще намалеят малко повече – с 66,7%.

„Така че ще бъдем принудени да увеличим разходите на превозно средство при производството с 1000 евро за 3 до 4 грама по-малко въглероден диоксид“, изтъква Де Мео. Според него това ще навреди на европейската автомобилна индустрия.

Преди години той каза, че с такова развитие по-малките и достъпни превозни средства постепенно ще изчезнат от пазара.

„По онова време това се разглеждаше от някои като изнудване. Но виждаме, че това се случва сега“, посочва Де Мео.

Производители като Ford, Mercedes, Volkswagen и Audi вече обявиха, че постепенно ще се откажат от по-малките модели и ще се съсредоточат върху модели с по-висок марж, които обикновено са по-големи и по-скъпи.

Де Мео апелира за „здрав разум"

Дори без регулиране на емисиите автомобилите неизбежно биха поскъпнали, подчерта шефът на Renault. Това се дължи главно на огромния технологичен напредък, въвеждането на полуавтономни системи за шофиране и засилващата се електрификация на превозните средства със сравнително скъпи батерии.

„Не можете сериозно да очаквате да замените старата Nokia с 12 бутона с високотехнологичен смартфон с 5G свързаност и екран с милиони пиксела и след това да предложите това проклето нещо за по-малко пари от старата Nokia“, подчертава Де Мео.

Той апелира за здрав разум в политиката на ЕС и призова за готовност за справяне със сложния технически контекст. „Често виждам липса на здрав разум, вместо това често ставам свидетел на догматизъм и екстремизъм. Но това не ни доближава до смислени и реалистични решения", изтъква още Де Мео.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
"Догматизъм и екстремизъм не ни доближават до смислени и реалистични решения".... Разбра ли Зелев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още