IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: САЩ ще защитят Тайван от атака на Китай

Изказването на американския президент бе осъдено от Пекин и по-късно отхвърлено от служители на Белия дом

14:43 | 23.05.22 г. 3
<p>
	Японският премиер Фумио Кишида и американският президент Джо Байдън при посещението му в Токио.<em> Снимка: Photographer: Eugene Hoshiko/AP</em></p>

Японският премиер Фумио Кишида и американският президент Джо Байдън при посещението му в Токио. Снимка: Photographer: Eugene Hoshiko/AP

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американската армия ще се намеси, за да защити Тайван при евентуална атака от Китай - изявление, осъдено от Пекин и по-късно отхвърлено от служители на Белия дом, предаде Bloomberg.

Попитан по време на медиен брифинг в понеделник в Токио дали САЩ биха били склонни да се включат военно, за да защитят Тайван, Байдън каза "Да – това е ангажимент, който поехме".

"Съгласни сме с политиката за единен Китай, подписахме я, както и всички произтичащи от това споразумения", добави Байдън. "Но идеята, че може да бъде взет със сила, просто взет със сила, просто не е – просто не е подходяща. Това ще размести целия регион и ще бъде действие, подобно на случилото се в Украйна".

В същото време Байдън каза, че политиката на САЩ към Тайван "изобщо не се е променила".

Говорителка на Белия дом повтори този коментар след забележките на Байдън, като каза, че президентът е потвърдил "нашата политика за единен Китай" и "нашия ангажимент съгласно Закона за отношенията с Тайван да предоставим на Тайван военни средства за защита".

По-късно представители на Белия дом казаха, че Байдън просто е имал предвид, че САЩ ще предоставят военно оборудване на Тайван, а не че ще изпращат войски за защита на острова, ако Китай го атакува.

САЩ отдавна се стремят да запазят "стратегическа неяснота" по отношение на Тайван - политика, целяща да сведе до минимум риска от пряк конфликт с Китай, който твърди, че островът е част от неговата територия, макар и никога да не го е контролирал.

Въпреки че Байдън редовно греши относно политиката към Тайван, откакто встъпи в длъжност, коментарът му в понеделник е особено поразителен, тъй като беше направен по време на високопрофилно събитие при първото му пътуване до Азия.

Коментарите на Байдън разгневиха Пекин, който многократно отправя предупреждения към САЩ заради увеличената им подкрепа за Тайван. Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин заяви в понеделник, че Китай осъжда коментарите на Байдън и каза, че САЩ трябва да се въздържат от изпращане на грешно послание, "за да се избегне причиняването на сериозни щети на двустранните отношения".

"По въпроси, свързани с основните интереси на Китай, включително неговия суверенитет и териториална цялост, няма място за компромис или отстъпка", каза Уан. Ян Джиечи, висш дипломат на Пекин, миналата седмица отправи подобно предупреждение към съветника по национална сигурност Джейк Съливан. "Ако американската страна настоява да изиграе тайванската карта и върви все по-надолу по грешен път, това със сигурност ще доведе до опасна ситуация", категоричен беше той.

От тайванското външно министерство не са отговорили веднага на запитване на Ройтерс за коментар.

Откакто встъпи в длъжност, Байдън многократно прави изказвания за Тайван, които изглежда променят дългогодишната политика на САЩ. Миналата година Байдън или негови помощници трябваше да изяснят свои коментари относно Тайван поне в четири отделни случая, включително описанието му на острова като "независим" – често посочвана червена линия на Китай за инвазия.

През май 2021 г. съветникът на Байдън по въпросите на Азия Кърт Кембъл каза на конференция на Financial Times, че ще има "значителни минуси", ако САЩ обявят, че ще защитят Тайван от китайска атака. Той призова за запазване на "стратегическа неяснота" спрямо острова.

Нов икономически пакт в Тихоокеанския регион

При посещението си днес в Токио Джо Байдън обяви ново икономическо партньорство в Тихоокеанския регион с първоначални 13 страни участнички, включително САЩ и Япония, предаде AFP. Сред тях обаче не е Китай, който се отнася негативно към проекта.

Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF) не е споразумение за свободна търговия, но предвижда по-голяма интеграция между страните членки в четири ключови области: цифрова икономика, вериги за доставки, зелена енергия и борба срещу корупцията. Подробностите по пакта предстои да бъдат уточнени между страните членки.

Това е поредната стъпка на администрацията на американския президент към запазване и разширяване влиянието на Вашингтон в региона, който до неотдавна изглеждаше да е под все по-голямото влияние на Китай, отбелязва AP.

Американският президент заяви още днес в Токио, че възнамерява да вдигне митническите бариери за Китай, подчертавайки, че те не са били наложени от неговата администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
За втори път вече - най-популярният президент на САЩ, вероятно под влиянието на своя приятел - невидимият човек, се изхвърля със същото заявление относно Тайван, и после спешно се налага Великденският Заек да го озаптява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
А какво прави военно-промишленият комплекс на Русия от войната в Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
На Бай Гън не му стига, че се бият в Украйна и още 4-5 войни по света, ами иска да се включат и в Тайван. Военно-промишленият им комплекс прави здраво пачки от войните им по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още