IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на бизнес активността в еврозоната се забавя

Натискът на ценовите ръстове изцежда и потребители, и бизнеси

13:37 | 24.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Растежът на бизнес активността в еврозоната се забавя този месец, но все още е сравнително силен въпреки кризата с разходите за живот, която нарушава значително покупателната способност на потребителите, и недостигът на суровини, който възпрепятства експанзията в производството, показват резултатите от предварително проучване.

Предварителните данни за PMI индекса на S&P Global, публикувани във вторник, показват, че индексът пада до 54,9 пункта през май от 55,8 пункта през април, предава Ройтерс. Прогнозите бяха индексът да се понижи до 55,3 пункта.

Стойности над 50 пункта обаче индикират растеж.

Този индекс се счита от анализаторите за добър ориентир за цялостното икономическо здраве, отбелязва информационната агенция.

"Малкият спад в композитния PMI в еврозоната през май предполага, че активността е по-силна, отколкото се опасявахме. Възстановяването на услугите обаче вероятно ще се изчерпи на фона на високата инфлация и спадът в новите поръчки не вещае много хубави неща за индустрията“, коментира Джесика Хиндс от Capital Economics.

PMI индексът за сектора на услугите за май пада до 56,3 пункта от 57,7 пункта, оста под 57,5 пункта, колкото е консенсусната прогноза на анализатори, анкетирани от Ройтерс. По-силният спад се дължи на рязкото покачване на цените, което кара потребителите да са по-предпазливи.

Растежът на търсенето на услуги отслабва – подиндексът за сектора се понижава до 55,2 от 56,6 пункта. Фирмите обаче увеличават броя на служителите с по-бързи темпове, отколкото през април.

Продължителното възстановяване на сектора на услугите помогна на бизнес активността в Германия, най-голямата икономика в Европа, да нарасне въпреки покачването на цените, несигурността на пазара и проблемите с доставките, които оказват натиск върху търсенето.

Индексът на S&P Global за сектора на услугите в Германия достига 56,3 пункта през май в сравнение с 57,3 пункта през април, като се разширява за пети пореден месец. Анализаторите очакваха спад до 57,2 пункта.

PMI индексът за производството в Германия се подобрява леко този месец до 54,7 пункта от 54,6 пункта през април и е над прогнозата от 54 пункта, дадена от анализатори в проучване на Ройтерс.

Приблизително 800 анкетирани фирми в Германия казват, че несигурността сред клиентите, силният ценови натиск, прекъсването на доставките и свързаните с COVID блокирания в Китай са натежали върху търсенето на стоки.

Във Франция, втората по големина икономика на блока, растежът на бизнес активността се забавя леко, тъй като инфлационният натиск засенчва премахването на ограниченията заради коронавируса.

Импулсът в британската икономика се забавя много повече от очакваното този месец, което засилва опасенията от рецесия, тъй като инфлационният натиск се повишава, според друго проучване. Икономиката на Обединеното кралство е изправена пред нарастващ риск от изпадане в рецесия, тъй като фирмите и домакинствата се огъват под натиска на най-силната инфлация от 4 десетилетия.

PMI за производствения сектор в еврозоната се понижава до 54,4 пункта този месец от 55,5 пункта. Очакванията бяха за спад до 54,9 пункта.

Подновеното COVID блокиране в Китай и войната в Украйна нарушават веригите на доставки, които не се бяха възстановили от пандемията. Това доведе до покачване на разходите и ограничаване на достъпа до суровини.

Цените на производствените материали и продукцията в еврозоната остават високи и мениджърите на фабриките прехвърлят нарастващите разходи и на клиентите.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 7,4% през април, показват официалните данни на ЕС. Според скорошно проучване на Ройтерс сред икономисти Европейската централна банка ще повиши лихвения си процент по депозитите през юли.

Като предположение, че може да се загуби повече инерция, индексът на бъдещото производство, който следи очакванията за следващата година, пада до 59,6 пункта от 60,5 пункта, най-ниско ниво от юли 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още