IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 100 хил. украински бежанци са останали в България

От началото на войната вв страната ни са влезли почти 300 хил. души, пикът на бежанската вълна е достигнат, според председателя на Агенцията за бежанците

14:55 | 24.05.22 г.
<p>
	Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. <em>Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Малко под 300 хил. украински бежанци са влезли в България от началото на войната, като около 100 хил. души са останали на българска територия. Това съобщи през БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

„Мисля, че достигнахме пика на бежанската вълна“, коментира Тошева, макар да предупреди, че не е изключена и нова бежанска вълна.

Най-много украинци са се настанили по Черноморието – и в хотели по държавната програма, и такива, които самостоятелно са си намерили жилища.

Тодорова коментира, че около 40% от хотелите, които са се включили в програмата, ще продължат да участват в нея, въпреки че финансирането им се намалява на 15 лева на ден на регистриран човек. На настанените в хотелите им се търси и работа, посочи председателят на Държавната агенция за бежанците.

Около 30 хил. бежанци, настанени в останалите хотели, които няма да участват в държавната програма след 31 май, трябва да бъдат превозени към държавни бази в страната, допълни тя, като посочи, че логистиката е „сложна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още