IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се готви да се върне към тока на въглища, ако Русия спре газа

Страната разполага с обекти с капацитет от почти шест гигавата, които в момента са част от националните резерви

18:12 | 24.05.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия планира да се върне към въглищните и петролните електроцентрали, ако Русия спре доставките на газ.

Икономическият министър Роберт Хабек трябва да представи във вторник извънреден указ, който позволява използването на такива обекти в случай на недостиг на газ, става ясно от текста, видян Bloomberg.

Германия се обръща към мярката в опит да запази снабдяването с електроенергия както за домакинствата, така и за бизнеса. Страната разполага с обекти с капацитет от почти шест гигавата, които в момента са част от националните резерви и които трябваше да останат затворени в рамките на програмата за отказ от въглищата.

Според предложението подобно включване на енергия, произведена от въглища, ще важи само при недостиг на газ или заплаха за недостиг, когато потреблението му при генерирането на енергия трябва да бъде намалено.

„Трябва да завършим отказа от въглища в Германия до 2030 г. Това е по-важно от когато и да е било в сегашната криза“, се посочва в указа.

Германските компании за комунални услуги вече обявиха, че биха могли да направят съоръженията годни за употреба, ако се наложи. От Uniper заявиха, че могат да подсигурят до три гигавата въглищна енергия за подсилване на снабдяването. От RWE AG също посочиха, че проучват кои техни централи ще могат при нужда да заработят отново. В момента Германия разполага с въглищни централи с капацитет от 4,3 гигавата и петролни такива с 1,6 гигавата.

Въглищните централи ще бъдат върнати в експлоатация, ако руският президент Владимир Путин заплаши да спре доставките на газ, коментира държавен представител. Това ще активира втория от трите етапа на извънредния газов план на Берлин.

Извънредния указ ще позволи на правителството да активира въглищните мощности без одобрение от парламента за период от до шест месеца.

Според предварителен списък могат да бъдат използвани общо 26 централи. От тях 15 са въглищни, шест са петролни и пет лигнитни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 4 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Ти пък къде го видя тоя провал? Аз виждам засилване на процеса. За което пак Путин е виновен де ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Кой те притежава пък теб? Аз не се чувствам притежавам. Откакто сме в ЕС нещата са повече от добри. Помня какво беше преди това. Доста интересен хибриден тролейбус си. Уж не си за никой, но здраво плюеш ЕС. Каква е целта копейкин? Пишеш от началото на това, за което не си съгласен, но не осъждаш него във всеки пост, а Европа, при това очевидно денонощно. Не виждам никакви смислени аргументи защо си против ЕС и какви са алтернативите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
"Германия се готви да се върне към тока на въглища, ако Русия спре газа.". Аха. И сигурно, за провала на зелената сделка, ще обвинят и те Путин, както Джони Алцхаймер го вини за цените на горивата в щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 4
Gocho
преди 1 година
А тия въглища от къде ще ги вземат ,че от Рур вече не става ,а и скъпо Нещо да не се гласят от Русия ,ама да ги обявят за украински ,щото ще са от Донбас и Донецк Както сега с плащането на газта То в рубли реално, ама те си разправят че е в евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 1 година
какво искаш да кажеш, който дава многонпари значи има право да прави каквото си иска? т.е. ни притежава? как тоя начин на мислене е по-различен от Руския? Ти ми кажи как виждаш бъдещето на ЕС ако всеки прави само каквото му е изгодно? За Русия - не съм съгласен и не искам война. Осъждам я, но калто казах освен Руското истинсконлице видяхме и няколко други истински лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 1 година
какво общо имат тези риторични въпроси? между другото, нито едното от тях няма в България. Нито качествено образование, нито здравеопазване, в малките населени места и избор на работа няма дори. защо изобщо изпляска тоя коментар пълен с опоркки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хех... С какво можеш да сравняваш рассийската кал и ЕС?! Продължителност на живота?! Качество на въздуха и водата?! Стандартите в земеделието и торовете?! Стандартите в хранителната индустрия?! С достъпа и качеството на образованието?! С достъпа и качеството на здравеопазването?! С лекарствата?! С индустрията?! С културата?! Със свободата да работиш където си поискаш и колкото си поискаш?! Със заплащането на труда?! С достъпа до технологии?! С кое ще сравняваш някаква средновековна по манталитет и институции държавност с най-развитата система в света?! Ако нещо ти е сбъркана ценностната система не вменявай проблемите си на останалите хора, които искаме нормален свят и живот... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Германия дава най-много пари в бюджета на ЕС, ти не спираш да я плюеш. Изсипват се милиарди в България, ти не спираш да плюеш. Такива като теб са ми ясни. Говориш ми западни т-р-о-л-о-в-е. Сериозно? Всеки който смята, че ЕС е добър съюз и мястото ни е там е западен т-р-о-л? Стегни се малко. Ти какъв си? Бълваш мнение след мнение, до едно плюещи запада, но нищо за Русия. Колко удобно. Я ни разкажи нещо и за там. Как стоят нещата? Добре ли се развиват? Какво си се захванал с тоя запад? Като ще ми се правиш на неутрален, плюй и в двете посоки. Иначе си доста прозрачен. А написаното по-долу си беше чисто твое мнение и то предубедено. Фактическо поведение ... дрън дрън. Глупостите които си написал и аз не ги искам, но ти си ги бълваш. Демокрация копейкин. Я ми разкажи нещо за "Дети" или "Нет Войне" в Русия? Разкажи ми ти как виждаш бъдещото на България, на Европа и на света като цяло?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 1 година
дори да предположим, че може да е вярно, това няма никакво отношение към писаното по-долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
jojoba70
преди 1 година
Ти имаш късмет че го има ЕС, и че ние сме в него. Иначе сега в България щеше да има повече от милион и двеста хиляди братя роми. С тях живота щеше да е прекрасен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още