IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се готви да се върне към тока на въглища, ако Русия спре газа

Страната разполага с обекти с капацитет от почти шест гигавата, които в момента са част от националните резерви

18:12 | 24.05.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия планира да се върне към въглищните и петролните електроцентрали, ако Русия спре доставките на газ.

Икономическият министър Роберт Хабек трябва да представи във вторник извънреден указ, който позволява използването на такива обекти в случай на недостиг на газ, става ясно от текста, видян Bloomberg.

Германия се обръща към мярката в опит да запази снабдяването с електроенергия както за домакинствата, така и за бизнеса. Страната разполага с обекти с капацитет от почти шест гигавата, които в момента са част от националните резерви и които трябваше да останат затворени в рамките на програмата за отказ от въглищата.

Според предложението подобно включване на енергия, произведена от въглища, ще важи само при недостиг на газ или заплаха за недостиг, когато потреблението му при генерирането на енергия трябва да бъде намалено.

„Трябва да завършим отказа от въглища в Германия до 2030 г. Това е по-важно от когато и да е било в сегашната криза“, се посочва в указа.

Германските компании за комунални услуги вече обявиха, че биха могли да направят съоръженията годни за употреба, ако се наложи. От Uniper заявиха, че могат да подсигурят до три гигавата въглищна енергия за подсилване на снабдяването. От RWE AG също посочиха, че проучват кои техни централи ще могат при нужда да заработят отново. В момента Германия разполага с въглищни централи с капацитет от 4,3 гигавата и петролни такива с 1,6 гигавата.

Въглищните централи ще бъдат върнати в експлоатация, ако руският президент Владимир Путин заплаши да спре доставките на газ, коментира държавен представител. Това ще активира втория от трите етапа на извънредния газов план на Берлин.

Извънредния указ ще позволи на правителството да активира въглищните мощности без одобрение от парламента за период от до шест месеца.

Според предварителен списък могат да бъдат използвани общо 26 централи. От тях 15 са въглищни, шест са петролни и пет лигнитни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 5
deant
преди 1 година
не вярвах, че има западни ***. ти дори не прочете и не се помъчи да вникнеш в написаното от мен. също както на русофилчетата им пишат опорки така и на вас. Запада с НИЩО не се различава от Русия. Когато им потрябва нещо отиват да си го вземат без да се интересуват. Когато им трябва пропаганда си промиват такива, като теб. Изобщо не ми обеснявай, кое според теб е добре за България и кое не. Не съм ти искал мнението. Написаното по-долу от мен не беше мнение а фактическо поведение на държава - в случая Гемания. Колкото и да се мъчите да им оправдаете поведението, толкова повече приличате на русофилите, които оправдават поведението на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
"В нета има достатъчно информация..." ....... нета , тролев , е като една голяма река ... там плуват всякакви неща , някои са добри , а някои цапат ...и смърдят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Тя Русия не е виновна за нищо и за Украйна не е виновна. Последната сама си е виновна :) Нация от двуличници ще казваш на руснаците, които няколко дни преди нападението над Украйна твърдяха, че това са само учения. И на Лавров, който после твърдеше, че Русия не иска никого да напада, тя и Украйна не била нападнала. И Грузия не е и сега и на Молдова не се кани. Хич. Иначе как се развива процеса с ВЕИ в Германия, може да се образова всеки. В нета има достатъчно информация. Колегата по-долу ти го е обяснил, но ти гледаш в друга посока. Харесва ли ти или не, България е в ЕС и това е единствения смислен път за страната ни. Разбира се ако този факт не ти харесва, винаги можеш да мигрираш към Русия, но не се стреми да ни замъкнеш всички дружно там. Това ще е краят за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Ми спирате да джиткате с BMW и се качвате на лада веста. Знаеш ли къф звяр е, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Пуф-паф неграмотност и безпросветност ... :))) ... започваш да гониш първенците във форума по задръстеност на мозъчните канали. Въпреки че има недостижими акаунти и ти не се даваш лесно. Я първо си намери с гугъла колко вода се използва при добиването на тон въглища, после виж колко вода се използва при рафинирането на литър бензин и литър нафта. При среден пробег на автомобил от 20хил на година за личните (около тон и половина бензин на година или 7,5 тона водица на година) и среден пробег от 100хил на година за служебните (около 8 тона бензин или 40 тона водица на година). Колко адежба водица харчиш индиректно на кола... ?! А в една тесла, литият в батерията е около 12кг( или 26тона вода)... Дайте веднъж некоя смислена опорка... ?! Немате ли некой с поне 4 мозъчни клетки там в клубчето на атака/иZраждане?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
BMW казаха няма руски газ, няма автомобилна немска индустрия. Освен, ако стоманата не я отливат на ток от слънчаци и ветрени мелници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 1 година
ако е можело да стане, досега щеше да има някакъв напредък към това изцяло зелено бъдеще от страна Германия. Единственото, което се вижда сега, че това е една нация от двуличници, които смятат, че ЕС им е задния двор и тяхна лична собственост. И са прави. ЕС е скупчина от орел рак и щука и в момента, когато стане сериозен проблем всеки си тръгва в най-изгодната посока. Това виждаме в момента. За това не е виновна Русия, тя просто катализира процесите и те изпуваха на повърхността, като да не казвам какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
GiRo
преди 1 година
Пуф-паф тролейбуси мамини. Всичко това само ще ускори зеления преход в Германия. Ще мине време и немците няма да ползват нито газ, нито въглища, но вие тролейбусчета червени все така ще си карате пуф-паф джуганите из Москва, дишащи "чистия" и въздух. ЕС отслабвал, верно ли? И каква е алтернативата бе другари? Мордор? Ставате смешни в престараването си за някоя копейка в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
2030 г... 2050 г... А сега -пуфпаф локомотивчетата, на газ или на въглища, ужким "еко", и по над два милиона литра вода за тон суровина за батерийките с кратък експлоатационен период. Измишльотини, ама пък зелени. Като хайвера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хах... къф пуф-паф бре... :)))... Над 40% от токът в немско е от ВЕИ. Ще заместят за кратко генерация от няколко гигавата от един фосил с друг фосил. Ти колко мислиш, че е "чист" токът от газови централи?! А?! Нито са спрели проектите си за вятърни паркове, нито са спрели проектите си за фотоволтаици по покривите, нито са спрели геотермалните проекти... Хе, ще заместят 50% от топлоподаването си, или около 100ТВтч топло до 2050г с дълбоки геотермални кладенци. Това означава минус природен газ. А сегашната ситуаци ще ускори този процес. И то зверски ще го ускори... :)))... Пуф-паф безпросветност... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още