IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските войски в източната част на страната са под натиск

Ситуацията в Донбас продължава да се изостря. Президентът Зеленски поднови искането си за доставки на оръжия

08:07 | 25.05.22 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

 Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Ситуацията за украинските военни в източната част на страната става все по-неприятна на фона на руските придобивки на терен. А в същото време украинският президент Володимир Зеленски заговори за трудната ситуация в Донбас.

И докато руската агресивна война срещу страната му навлезе в четвъртия си месец, той отново поиска тежки оръжия като ракетна артилерия, танкове и противокорабни ракети. „Това е най-добрата инвестиция за поддържане на стабилността в света", каза той във вторник вечерта в Киев.

Агресивната война на Русия срещу Украйна ще продължи да занимава много международни срещи в сряда - от Съвета на външните министри на държавите от Балтийско море до Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Военната ситуация

С масирани артилерийски и въздушни удари през последните дни руските войски изтласкаха украинските защитници от няколко града в източната част на страната и украинският фронт започва да се пропуква. За Москва пълното завладяване на украинските административни области Донецк и Луганск е важна военна цел. В Луганск тази цел е почти постигната.

„В тази атака руската армия хвърля всички сили, с които все още разполага", каза Зеленски във видеообръщението си във вторник вечерта. Той изброява градовете Лиман, Попасна, Шевьеродонеск и Словянск: „Окупаторите искат да унищожат всичко там“, каза Зеленски, цитиран от DPA.

Украинският народ ще трябва да положи много усилия, за да преодолее руското превъзходство във въоръжението и технологиите, пояснява държавният глава. По данни на администрацията само в Донецка област в рамките на 24 часа са били убити 15 цивилни граждани.

Украинското министерство на отбраната също говори за трудната ситуация в Донбаския въглищен и стоманодобивен район. Очевидно руската армия е искала да обкръжи украинските части в големите градове Шевгеродонеск и Лисичанск, заяви говорителят Олександър Мотусяник. Преди войната и двата града са имали около 100 000 жители.

Снабдяването на украинските защитници там се осъществява по един-единствен път. Междувременно той е бил обстрелван от руската артилерия и гранатомети, пише експертът Николай Митрохин в списание Osteuropa.

Русия обяви безопасен морски проход от Мариупол

Според военни източници от сряда Русия планира да осигури безопасен морски проход от превзетия украински пристанищен град Мариупол през Азовско море. Прочистеният от мини маршрут към Черно море ще бъде с дължина 115 морски мили (213 километра) и ширина две морски мили и ще може да се преминава по него от 8,00 ч. местно време (и българско). Същевременно ще бъде ремонтирана повредената пристанищна инфраструктура на Мариупол.

Последните украински защитници на града бяха сложили оръжие в края на миналата седмица; самият Мариупол е до голяма степен разрушен. По руски данни около 70 чуждестранни кораба от 16 държави все още са блокирани в контролираните от Украйна пристанища по черноморското крайбрежие.

Междувременно бившият германски канцлер Герхард Шрьодер продължава да е подложен на огромни критики заради връзките си с Русия. Сега той обяви, че няма намерение да се присъедини към надзорния съвет на енергийния гигант „Газпром". Във вторник вечерта Шрьодер написа в Linkedin, че отдавна се е отказал от номинацията и е информирал за това и компанията. Автентичността на публикацията е потвърдена пред DPA от обкръжението на Шрьодер.

В началото на февруари, малко преди руската атака срещу Украйна, „Газпром“ номинира Шрьодер за член на борда. В интервю, публикувано от New York Times през април, бившият лидер на германските социалдемократи остави открит въпроса дали ще приеме номинацията.

През годините бившият канцлер заемаше различни постове в руската енергийна индустрия: място в надзорния съвет на енергийната компания „Роснефт“, както и дейности за дъщерните дружества на „Газпром“ – „Северен поток“ и „Северен поток 2“. В петък „Роснефт“ обяви, че Шрьодер подава оставка от надзорния съвет - бившият канцлер заяви, че е невъзможно да удължи мандата си.

Какво да очакваме днес?

В сряда Европейската комисия ще представи предложение за това как руските активи да бъдат конфискувани и използвани за възстановяването на Украйна. По последни данни от началото на войната през февруари руските олигарси са загубили активи на стойност около 10 млрд. евро. Очаква се и предложение за криминализиране на избягването на санкции в ЕС.

Руската агресивна война е доминираща тема на няколко международни конференции. На Световния икономически форум в Давос, Швейцария, в сряда се очаква да говори украинският външен министър Дмитрий Кулеба. Министрите на външните работи на страните от Съвета на държавите от Балтийско море ще обсъждат сигурността в Северна Европа през втория и последен ден от срещата си в Кристиансанд, Норвегия.

Междувременно Финландия и Швеция ще изпратят делегации в Турция за преговори. Анкара обяви, че ще наложи вето на присъединяването на скандинавските страни към НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

45
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Като ти гледам езиковата култура - все от умни хора си заобиколен! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
На глупав човек никога не съм знаел как да говоря, то те гледа тАпо и говори някакви несвързани неща. Не ти разбирам глупостите, таварищ полезен и....т.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Ахаа, това ли е най-новата опорка - *** са оттъпили от повече територия, отколкото са превзели дотук? :D Сядай, слаб 2 :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нали, украинците "избягаха" и от Киев, и от Суми, от Чернигов, а последно и от Харков. Затова opките си събраха пapцaлите и се ометоха. Факти, таварищ празна глава, факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Да, да *** напредват бягайки от врага, знаем ги евроатлантическите опорки. При липса на въздушно доминиране, с гаубици контранастъпление ще правят срещу самоходна артилерия и танкове. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, доста си жалък. Да, искат оръжие и получават. Колкото да се отбраняват ефективно, че ако получат достатъчно и ще напълните скъсаните г.ащури за 10 дни. Такава е тактиката, че оня дребния кaтил да не се заиграе с ядрените оръжия, кат види много зор. Ще ви източат кръвчицата на демотивираната пиянска армийка и след това сами ще си съберете пapцaлите и обратно по мизерните си бърлоги. Джавелините досега са пръснали над 1000 единици, а отделно има Стугна НЛоу и Панцерфауст. Вече opките само стрелят отдалеч, не смеят ни пехота, ни техника да пуснат напред, че следва ошамарване, а техниката е на свършване. Т62 изкараха от склада, хахааа! Превръща се страна от третия свят пPocия и това вече е факт. Украйна ще получи план Маршал и основно твоите пияници ще го платят! А легендите за мадово предали се украинци го пази за пенсиите от опашката за наливно олио. Айде, че и без това съм си обещал по-малко да се занимавам със слабоуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нали не си мислиш, че някой ще се занимава да отваря пропагандните ти клипчета за слабоумни копейници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Е какво виждаш, аз не мога да разбера - просят отвсякъде да им подаряват оръжия, войниците се предават масово, тиловата им инфраструктура гърми ежедневно, отрязват им се пътищата за снабдяване. Изобщо, бавно и методично се превръщат с страна от третия свят. Само ш.матките си мислят, че няколко гаубици ще обърнат хода на войната. Същите разсъждения ги писахте и за байрактарите, после за джавелините, сега за гаубиците. На ония пък още от втората седмица им свършват ракетите и танковете, разглобявали били перални и сушилни за да извиличат чипове за ракети... жалка работа е евроатлантическата пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 4
Gocho
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=SNt1j8J0OY8Я, ти понеже по ги разбираш тия работи Тоя що говори с англииски акцент ,за да е по убедителен ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
Финанси виж още