IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едно от десет домакинства в част от еврозоната има криптоактиви

10% от домакинствата в шестте страни, където е проведено проучването, имат криптоактиви, като делът варира от 6% във Франция до 14% в Нидерландия

11:32 | 25.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Едно от десет домакинства в част от еврозоната притежава криптоактиви като биткойн, като има малко по-голяма вероятност по-богатите домакинства да притежават токени в сравнение с по-бедните, показва проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Ройтерс.

На фона на сътресенията на криптопазара властите се опитват да определят дали случващото се в тази относително нова част на финансовата система могат да пробият дупка в бюджетите на домакинствата.

Според заключенията на Проучването на потребителските очаквания на ЕЦБ средно 10% от домакинствата в шестте страни, където е проведено проучването, имат криптоактиви, като делът варира от 6% във Франция до 14% в Нидерландия.

Около 37% от респондентите съобщават, че имат криптовалути за до 999 евро, 29% притежават такива за между 1000 и 4999 евро, а 13% между 5000 евро и 9999 евро.

Във всички страни е по-вероятно най-богатите 20% от респондентите да притежават криптоактиви, но в същото време по-голяма част от домакинствата с ниски доходи съобщават, че имат дигитални монети, в сравнение с тези със средни.

„Средно има по-голяма вероятност младите мъже и високо образованите респонденти да инвестират в криптоактиви в проучените страни“, отбелязват от ЕЦБ. „Що се отнася до финансовата грамотност, респондентите, които се намират или на най-горното равнище, или на най-долното равнище по отношение на финансова грамотност, е силно вероятно да притежават криптоактиви“, става ясно още от заключенията.

Повтаряйки позицията си, от ЕЦБ посочват, че тези активи не са подходящи за повечето инвеститори на дребно и призовават властите в Европейския съюз „спешно“ да се заемат с изготвянето на нови правила за криптосектора.

Проучването на потребителските очаквания на ЕЦБ, което се провежда от 2020 г., е ежемесечно и обхваща Белгия, Франция, Германия, Италия, Испания и Нидерландия. То все още е пилотно и ЕЦБ не публикува пълните резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още