IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Декотекс" отчита почти 30% спад на печалбата за първото тримесечие

Дружеството свива разходите за периода, изплатило е и кредитна линия за ДДС за строителството на ритейл парк в Сливен

11:44 | 25.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителят на килими от Сливен „Декотекс“ отчита почти 30% спад на печалбата за първото тримесечие на годината заради намаление на приходите и въпреки по-ниски разходи. Това се вижда от консолидирания отчет на дружеството, публикуван чрез сайта x3news.com.

Общите приходи на дружеството към края на март възлизат на 1,128 млн. лева в сравнение с 1,428 млн. лева година по-рано, или намаляват с 21%.

Същевременно разходите на компанията за периода достигат 964 хил. лева при 1,196 млн. лева година по-рано, т.е. има спад от 19,4% на годишна база.

Значително намаление има на разходите за материали – до 260 хил. лева към края на март спрямо 531 хил. лева година по-рано, или повече от два пъти, въпреки поскъпването на суровините и енергията.

Разходите за заплати остават стабилни, а за външни услуги се свиват с малко над 27% до 112 хил. лева от 154 хил. лева за същия период на миналата година.

Печалбата за периода януари-март е в размер на 164 хил. лева при 232 хил. лева година по-рано.

Заради скъпия природен газ компанията е спирала когенерационната си централа и през първото тримесечие, посочва се в доклада.

Компанията е погасила кредитната линия, отпусната от ОББ, за ДДС за строителството на „Ритайл Парк Декотекс“ в Сливен в размер на 370 хил. лева.

Общото събрание е гласувало изплащането на 0,02 лева брутен дивидент на акция от печалбата за 2021 г. и неразпределена печалба от минали години. Дивидентът ще бъде изплащан след 14 май.

Свързани компании:

Декотекс АД(DEX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още