IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът е неосъзнатият пътник в колата на фондовия пазар

Криптовалутата поевтинява, когато борсите в САЩ работят, показват наблюдения на Bespoke

17:37 | 25.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптовалути, акции, облигации. Почти всички класове активи имат трудности в последно време. Но лошото представяне на биткойна може да бъде свързано с пазара на ценни книжа, посочва Bloomberg.

Биткойнът, който се търгува 24/7, показва тенденция на поскъпване през уикендите, но без да прави някакви изключителни движения между 9:30 сутринта и 16 ч. следобед през събота и неделя – часовия диапазон на редовна търговия на Wall Street в делничен ден. Но от понеделник до петък дневният път на цената му изглежда по-различно, посочват от Bespoke Investment Group.

Преди фондовите пазари да заработят през делничните дни, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се търгува относително без промяна. Но щом пазарът отвори, биткойнът „пада в пропаст“, като средните понижения са от порядъка на 1,5% по време на пазарната търговия. Когато приключи търговията на американските акции, токенът отново минава в режим на слабо движение на цената за няколко часа и след това по-скоро поскъпва от 20 ч. до полунощ, установяват от Bespoke.

Движението на биткойна и S&P 500. Графика: Bloomberg

„На практика целият спад на биткойна през последния месец е станал, когато американските пазари са били отворени“, посочват стратезите на Bespoke в бележка. „Това ни сигнализира, че скорошните понижения за биткойна са по-скоро свързани с инвеститорите, набиращи пари и продаващи активи в по-широк план, отколкото (това да е) по-специфична за биткойна тенденция“, коментират още те.

Анализаторите коментират от началото на годината, че криптовалутите и акциите са като сиамски близнаци, когато става въпрос за движение на цените. Когато единият клас поскъпва в даден ден, другият го следва и обратно. Корелацията между акциите и биткойна е силна и връзката става дори още по-отчетлива между монетата и технологичните акции, смятани понякога за по-спекулативен актив на пазара.

Коефициентът на корелация за 90 дни между биткойна и Nasdaq 100 е в размер на над 0,68 – едно от най-високите четения според данните на Bloomberg от 2010 г. насам. Коефициент от 1 означава абсолютен синхрон, а -1 означава движение в противоположни посоки.

Корелацията между биткойна и Nasdaq 100. Графика: Bloomberg

Всички видове рискови активи преживяват труден период тази година на фона на бавното премахване на приспособителните политики на Федералния резерв, въведени в помощ на американската икономика по време на пандемията. Централната банка увеличава лихвените проценти в опит да успокои инфлацията, която пречи на компании и активи в по-рисковата или спекулативна част на спектъра.

„На фона на по-стабилното ценово движение на биткойна през уикендите и извън обичайните пазарни часове настроенията за обръщане на гръб на риска при пазарите на ценни книжа в редовните търговски часове в САЩ изглежда играе значителна роля за това защо при биткойна се наблюдава такъв голям спад почти изцяло по време на американските часове“ на търговия, се казва още в бележката на Bespoke. „По същество фондовият пазар кара колата, а биткойнът е неосъзнатият пътник на задната седалка“, посочват още в бележката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Я, Индия можела да говори? ...нискотарифен тpoл копейник, ама от най-евтините! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Индия каза: биткойн води до доларизация на световната икономика. Което е и целта на пудренето на мозъците на шимпанзетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още