IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин нарича Запада "империя на лъжата". Дали истинската обаче не е Русия?

Западът може и да е двуличен, но при него все още са възможни открити дебати и критики

08:32 | 27.05.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка: Bloomberg

Владимир Путин има свой термин за Запада. Той го нарича „империя на лъжата“, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Обявяването от руския лидер на неговата „специална военна операция“ в Украйна беше изпълнено с гневни препратки към западното двуличие в Косово, Ирак, Либия и другаде. Гневът на Путин е непресторен. Както отбелязва политическият коментатор Иван Кръстев: „Лицемерието на Запада се превърна в обсесия за него“.

Но лицемерието и лъжата не са едно и също нещо. Разграничението може да изглежда семантично, дори незначително - но е важно. Руското правителство е специализирано в откровените лъжи, като настоява, че не е нахлуло в Украйна, не е отровило опозиционния лидер Алексей Навални, няма нищо общо със свалянето на полет MH17 и армията му не е извършила военни престъпления.

САЩ и техните съюзници, от своя страна, са се специализирали в лицемерието. Характерният западен порок е да провъзгласява идеал или политика и след това да ги прилага непоследователно. Така западните страни се обявяват за защитници на човешките права, но се конкурират да продават оръжия на Саудитска Арабия.

Те държат на държавния суверенитет, но САЩ, Обединеното кралство и Франция подкрепиха хуманитарна интервенция в Либия, която доведе директно, и може би умишлено, до смяната на режима и насилствената смърт на либийския лидер Муамар Кадафи. Западните страни се обявяват твърдо против разпространението на ядрено оръжие, но правят изключение в случаите на Израел и Индия, но не и за Иран.

Западът е „империя на лицемерието“, докато истинската „империя на лъжата“ е Русия. И когато става въпрос за съперничество между системите, лицемерието работи по-добре от откровените лъжи.

В една империя на лицемерието все още са възможни открити дебати и критики. Правят се грешки и се извършват престъпления, но те могат да бъдат разкрити - или чрез официални разследвания, или от свободна преса. Ню Йорк Таймс току-що спечели наградата Пулицър за щателното си разследване на военните дронове в Америка, взели ужасяващ брой цивилни жертви. Отговорът на Пентагона беше да благодари на вестника и да обещае промяна. Още лицемерие? Може би, но нямаше да има изгледи за реформа без разследване и разобличаване.

Никой в ​​Русия няма да спечели награди за разследване на военните престъпления, извършени в Буча или унищожаването на Мариупол. Всеки журналист, който е достатъчно смел да опита, ще свърши в затвора или в гроба. Вместо това руското правителство помпа лъжите – като твърдението, че окованите трупове по улиците на Буча са поставени там от украинците.

Общество, което може да се изправи пред болезнени истини, е за предпочитане не само в морален план. То е и по-ефективно. Империята на лъжата съществува в среда на постоянен когнитивен дисонанс. Има някои области на социалния живот при репресивната система, където остава необходимо да се каже истината: В колко часа тръгва влакът ми? Имам ли рак? Но има и други области, в които е от решаващо значение тя да се скрие: Бяха ли фалшифицирани изборите? Колко руснаци загинаха в Украйна?

Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
Отчитайки откровените лъжи на русия, не трябва да пренебрегваме и лицемерието на САЩ. Питам отново Херо Мустафа, желае ли наистина Америка победата на Украйна във войната с русия? Ако да, защо не доставят на украинците необходимите и оръжия - ракетни системи за залпов огън, ПВО системи със среден обсег на действия, танкове и тежка артилерия, дронове с голяма автономия? Какво чакате, руския ботуш да изпепелява всичко пред себе си от разстояние макар и много бавно, защото от страх не влиза в пряк сблъсък? И все пак лицимерието ви е несравнимо с лъжите на германия, която гласува в парламента доставка на въоръжение и не изпраща нищо. Явно ортаклъкът между русия и шрьодеризирана германия продължава. Господин Шолц, да не би пък пакта Рибентроп-Моллотов да е актуален?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 1 година
поглеждаш в огледалото, и виждаш един такъв болен мозък... успя да извъртиш и да пуснеш манипулация и в тази статия, баси урода дето си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
Императорът
преди 1 година
Жалко опити да се оправдае западното лицемерство и двуличничество с някакви измислени руски лъжи. Ако Путин искаше Навални мъртъв, той нямаше да е жив. За Буча още чакаме доказателства... нали есхумираха трупове преди повече от месец? Също и за сваленият самолет. Отвратителните укpoпи лъжат непрестанно в опитите си да очернят Русия, спомнете си за ракетата в Краматорск, но иначе Русия била империя на лъжите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
Зайо Байо
преди 1 година
Големият Брат казва че Свободата е робство, Невежеството е сила, а Лицемерието е Добродетел ... Благодаря ти Големи Братко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 1 година
Войната в Украйна разкри една от големите лъжи на 21 век. Оказа се, че "голямата сопа" която държал в ръцете си кремълскиятШизофреник, била учителска показалка. Разбуллена беше и друга лъжа, тази че в Украйна има много руснаци. Поглеждайки обезлюдените градове(Мариопул от 430 на 100 хил) непредубедените разбират, че това са рускоязични казаци а не руснаци. За казаците винаги е било обидно да ги наречеш руснаци и винаги са поставяли свободата си на първо място в ценностната си система. Патологичният лъжец и клептоман в кремъл продължава с лъжите, като например тази, че някой си искал да се присъедини към русия. Войната показа че реално такива няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
"Западът може и да е двуличен, но при него все още са възможни открити дебати и критики" - Каква е ползата от открити дебати и критики между двуличници се пита в задачата? :D Докато не си отговоря на този въпрос, не виждам смисъл да чета съчиненията надолу. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Fox News: "неспособността да реши проблема с детските храни преврати САЩ в посмешище за целият свят." (Но продължава да натиска *** на газта в нацистка Украйна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 1 година
Колко извратен трябва да е един мозък, за да сътвори цяло есе с доводи за предимствата на лицемерието пред лъжата! Още от времето на Макиавели лицемерието е дефинирано като висша форма на лъжата. Колкото е по-образован и високопоставен един лъжец, толкова е по-прикрит, сиреч - лицемерен. Ето какво казва науката за словото по въпроса за лицемерието:https://bg.m.wiktionary.org/wiki/лицемерие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
penman
преди 1 година
Днешна Расия е империя не само на лъжата, но и на злото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 1 година
добра и точна статия... рядкост за инвестора; :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още