IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще пусне украинския износ на храни срещу отпадане на санкции

Украйна продължава да блокира своите пристанища, включително и това в Мариупол, смята представителят на Русия в ООН

16:52 | 25.05.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия е готова да осигури хуманитарни коридори в Черно море, които да гарантират износа на украински стоки, но в замяна на отпадане на санкциите срещу руския износ и ограниченията върху финансовите трансакции. Това става ясно от коментар за зам.-министърът на външните работи на страната Андрей Руденко, цитиран от "Интерфакс".

Според него другото важно условие за отблокиране на трафика е украинските военни да разминират пристанищата.

"Русия е готова да предостави необходимите хуманитарни коридори, както пряви всеки ден", каза още Руденко. Според него санкциите, които налага Западът, не се отразяват върху руската икономика, но те носят допълнителни усложнения, като например повишаване на цената на застраховките или заради забраната руски кораби да влизат на европейските пристанища. Подходът трябва да е комплексен, коментира още зам.-министърът по този казус.

Износът на хранителни продукти от Украйна е тема, която се дискутира на много нива в световен мащаб в последните дни. Опасенията на Запада са, че липсата на доставките, особено за страните от Третия свят, крие риск от задълбочаване на проблема с изхранването и може да доведе до политическа нестабилност в тези държави.

Държавният секретар Антъни Блинкен коментира по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН необходимостта Русия да прекрати блокадата на пристанищата в Черно море и Азовско море. Но представителят на Руската федерация Василий Небензя отхвърли всички коментари и заяви, че не Русия, а Украйна продължава да блокира пристанищата, включително и това в Мариупол, Николаев, Херсон, както и в Одеса.

CNN обаче публикува деквалифицирана информация от американското разузнаване, според която руските военни са блокирали "ефективно" северната част на Черно море, спирайки износа на храни и друга продукция от Украйна.

Информацията се базира на карти, анализиращи движението на търговските кораби в Азовско и в Черно море след началото на руската военна инвазия. Агенцията отбелязва, че Украйна покрива около 10% от износа на пшеница в световен мащаб, като основно за целта използва пристанищата в Черно море. Русия също е лидер на световния пазар на пшеница.

Един от дискутираните варианти за осъществяване на доставките е кораби на НАТО да осигурят конвой за украинския износ. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обаче сподели в на една от дискусиите по време на Световния икономически форум в Давос, че не вярва подобна мярка да бъде осъществена. Той припомни, че НАТО не "затвори" небето над Украйна въпреки призивите на Киев и това позволи на Русия да извършва въздушни удари над страната.

От руска страна и Руденко смята, че това само би повишило напрежението в Черно море.

По данни на украинските власти по пристанищата на страната в момента има блокирани 22 млн. тона зърнени култури. Затворените пристанища носят загуба за украинската икономика в размер на около 170 млн. долара на ден.

Междувременно CNN публикува сателитни снимки, които показват как руски военни товарят зърно на два кораба в пристанището в Севастопол (Крим). Агенцията посочва, че има подозрения, че това е продукция, иззета от украинските фермери, която Москва ще се опита да представи за своя на световните пазари. Това е трудно за доказване, но на полуострова отглеждането на зърнени култури е слабо застъпено, за разлика от Херсонска и Запорожка област, които в момента се намират под руски контрол, се казва още в публикацията.

Андрей Руденко категорично отхвърли тази информация с думите, че Русия не краде от никого, допълва "Интерфакс".

Единият от корабите - "Матрос Позинич", в момента се насочва към Бейрут, а другият все още се намира в Черно море, показват данните от морския трафик в региона. Преди месец "Матрос Позинич" изпълни подобна мисия, плавайки до Египет. Корабът обаче се върна без да разтовари в Александрия, след като Украйна предупреди за кражбата на зърно.

Според анализатори Русия може да използва приближени държави в Близкия изток, сред които и Сирия, за да пласира като свои украински зърнени култури. Заради опасенията за липса на доставки цените на хранителните продукти в световен мащаб достигат рекордни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
national power
преди 1 година
Ако Запада няма какво да яде аз имам какво да им предложа ама ще го ядат немит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Да си задържат пшеницата. Глутена в нея е вреден за здравето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Setver
преди 1 година
Украйна да спре да си блокира пристанищата и да започне да изнася пшеница и слънчоглед, че ние от Запада да има какво да ядем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още