IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъдат ли ощетени кредиторите с промените в процедурата по несъстоятелност?

В законопроекта има заложени няколко мини, които ще доведат до срутване на системата на производство, коментира Веселин Георгиев от Асоциацията на синдиците

19:02 | 25.05.22 г.
Ще бъдат ли ощетени кредиторите с промените в процедурата по несъстоятелност?

 

Новите промени в Търговския закон ще засегнат негативно цялото производство по несъстоятелност, интересите на кредиторите и на всички участници. В самия законопроект има заложени няколко мини, които ще доведат до срутване на цялата система на производството по несъстоятелност. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Георгиев, член на управителния съвет на Асоциацията на синдиците в България, по повод предложения законопроект от Министерството на правосъдието.

„За пръв път кредиторите няма да могат да определят метод, начин и условия за оценка на имуществото. Този подход на осребряването като оценка ще бъде предоставен единствено на вещите лица и на съда. Досега кредиторите можеха да гласуват за метода на осребряването, за да може то да бъде по-ефективно. Сега това се отнема“, обясни той.

Георгиев посочи, че с промените се премахват преговорите за осребряване, засегнато е предплащането като способ за финансиране на самото производство и „най-възмутителната промяна е, че се отнемат пълномощията на кредиторите да участват в процедурата“.

Според него предложените изменения показват, че законодателите не разбират духа и смисъла на това производство.

Събеседникът подчерта, че „това е способ за принудително изпълнение, което започва от личността на длъжника и се фокусира върху неговото имущество, а кредиторите вземат последните и най-важни решения. Ако се приемат промените, събранието на кредиторите няма да може да предлага начини за осребряване освен чрез електронен търг, който ще се въведе 2025 г.

Гарантирано ли е качеството при оценката на активите? Прецизирано ли е производството по стабилизация? Защо електронната система може да е пречка пред евентуални продажби на имущество в чужбина? Каква е практиката в международното търговско право? Защо представителите на кредиторите и на работодателски организации не са били поканени на дискусиите за промените в Търговския закон? Трябва ли да се включат нови експерти при обсъждането на промени в търговското и гражданското законодателство? Как съдията ще контролира търга? Защо се премахва възможността за продажба чрез посредник?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още