IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гаит Aл Гаит: Предизвикателство за авиационния бранш са цените на горивата

В краткосрочен план ще се справим при увеличеното търсене, но в дългосрочен ще прехвърлим цената върху пътуващите, посочи изпълнителният директор на flydubai

20:22 | 25.05.22 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През последната година се наблюдава скок на търсенето на пътувания и това ще продължи и през лятото. Ако се запазят настоящите икономически фактори и натискът на цените на горивата продължи да е висок, това ще бъде много голямо предизвикателство за авиационния бранш. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Гаит Ал Гаит, главен изпълнителен директор на flydubai, в коментар за перспективите пред авиационния сектор и развитието на компанията.

Той смята, че 2023 г.  ще е много трудна година.

"Повишените цени на петрола оказват силно влияние върху нашия бизнес. Има големи колебания на цените, върху което ние нямаме контрол. Може да се опитате да летите по-икономично, но при случващото се с петрола, единственият ни инструмент е да се опитаме да прехвърлим тази цена върху пътуващите, което не е добре за нас. В краткосрочен план ще се справим, заради увеличеното търсене, но в дългосрочен план това ще е невъзможно за преодоляване препятствие и се надяваме да има подобрение. За нас това е огромен разход, но за жалост, почти няма какво да се направи в момента", коментира събеседникът.

Базираната в Дубай авиокомпания flydubai отчита скок в търсенето на полети от началото на годината, след като през 2021 г. успя да формира печалба въпреки предизвикателната бизнес среда. Превозвачът планира да се възползва от ръста в желанието за пътуване след две години, в които повечето хора си стояха у дома или посещаваха предимно близки до родината си дестинации.

Flydubai очаква силен летен сезон и увеличава капацитета си по най-натоварените маршрути, сред които са Баку, Тбилиси, Малдивите и Сараево.

Ал Гаит коментира, че в Обединените Арабски Емирства планът, който държавата е приела за справяне с пандемията, е дал много положителни резултати.

"С идването на 2021 г. ние успяхме да овладеем пандемията и вече сме на едно добро ниво. Във flydubai увеличихме полетите и в началото на годината вече постигнахме нива, по-високи от предпандемичния период. През 2021 г. имаме с около 20% повече полети спрямо нивата преди пандемията", каза изпълнителният директор на компанията.

Той очаква нивата на пътуванията, особено що се отнася до бизнес пътуванията от и до Арабските емирства, да се върнат на предпандемичните си нива.

Кои са седемте нови дестинации на flydubai? Има ли недостиг на персонал в компанията? Как ще се увеличи обемът полети от и за Дубай? С колко нови самолета ще разполага flydubai?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
не очаквай интелектуални чудеса от магистралната труженичка ... бивша... сега е "инфлуенсър" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Вкиснат, преди 100 години в Ню Йорк е имало повече от 12 хиляди електрически таксита. И кво от това? Защо изчезнаха като ланския сняг? Напъни си зелката да се сетиш каква е причината. Тя и сега е налице. Но за тебе очевидно попръжните са основен начин на изразяване. С толкова акъл и това е много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ръбче, в момента в света фъркат повече от 50 електрически самальота. Словенците има поръчки за 3-4 години напред. Фирмата е с 250 човека, а произвеждат повече от могучая на година. Батерията на самолетчето е 24кВтч, зарежда се за 2 часа, лети един час и изминава около 200км, ако зареждаме на нощна тарифа, София-Пловдив струва лев и 50ст... Найс, а?! Льoхман, кoпейка... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Гаит Aл Гаит: Предизвикателство за авиационния бранш са цените на горивата === Решението е просто като фасул. Слагат на самолетите по две-три ветрени мелници и те от вятъра ще произвеждат ток, който ще върти витлата на самолета. За по-сигурно ще турят и фотоволтаци. И няма нужда от никаква нафта и керосин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още