IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард си спечели важни съюзници в плановете си за лихвено увеличение

Все повече представители на ЕЦБ предупреждават, че не е изключена възможността лихвата да бъде повишена с 50 базисни пункта

19:22 | 25.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард си спечели няколко важни съюзници в плановете си за повишаване на лихвените проценти извън негативното им равнище това лято, дори след като един от членовете на Управителния съвет (УС) на банката изрази известен скептицизъм относно тези намерения по-рано през деня в сряда, съобщи Ройтерс.

По-рано тази седмица Лагард заяви, че основната лихва на банката - понастоящем на ниво от -0,5% - трябва да започне да се повишава от юли и може да достигне нулево равнище или "малко над него" до края на септември, преди допълнително да бъде увеличена "към неутрално лихвено равнище".

ecb ecb

Членът на УС и управител на централната банка на Нидерлания Клаас Кнот - един от най-консервативните банкери сред редиците на ЕЦБ - посочи, че напълно подкрепя плана на Лагард. Освен него, ръководителят на Финландската централна банка Оли Рен, познат като представител на гълъбите* в ЕЦБ, също изрази подкрепа, заедно с главния икономист Филип Лейн.

"Изцяло съм "ЗА", изцяло подкрепям всичко, написано в блога (на Лагард), смятам, че добре проследява курса на политиката", каза Кнот по време на панел на Световния икономически форум в Давос.

По-рано Кнот посочи, че увеличение от 50 базисни пункта (б.п.) през юли би трябвало да остане като възможност, но коментарът му в сряда предполага, че подкрепя по-малко увеличение, от 25 б.п., което е в съответствие с апела на Лагард за постепенен подход.

В свое изказване в Хелзинки Рен също подкрепи ръст от 25 б.п. на лихвата през юли и септември.

Според главния икономист планът за лихвите за лятото, очертан от Лагард, е "ясен и силен", но той предупреди, че всеки ход след септември ще зависи от последиците от войната в Украйна и от промените в инфлацията.

По-рано тази седмица централните банкери в Австрия и Латвия предупредиха, че ръст от 50 б.п. би могъл да е възможност, но не е сигурен ход.

По-рано в сряда Фабио Панета - още един представител на гълъбите - предприе по-различен подход, като посочи, че нормализирането на паричната политика не трябва да се приравнява на неутрално лихвено равнище - което нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж.

"Ако имаме ситуация, в която шоковете влошават икономическите перспективи, несигурността е висока, а икономиката е под най-високото си равнище, циментирането на инфлацията на 2% би изисквало постепенното прекратяване на приспособяващата политика, така че стимулите да намаляват с времето, а да не изчезнат внезапно", коментира Панета, като посочи, че според него процесът по нормализиране не трябва да се прави на база ненаблюдаеми отправни точки, като например неутралното лихвено равнище.

Централният банкер повтори възгледите на немалко икономисти и анализатори, че размерът на неутралната лихва е труден за определяне в момента, не само заради пандемията, която "изтри всички класически модели, използвани, за да бъде изчислена". Единственото, което можем да кажем със сигурност, е, че неутралната лихва значително се е понижила спрямо периода преди световната финансова криза, допълва той.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
corner
преди 1 година
И като я дигнат с 0,5% , какво ще стане ? Една кръгла 0 - ла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още