IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брейнард от Фед: Банката прави силни ходове, за да озапти инфлацията

Високата инфлация е най-належащото ни предизвикателство, смята заместник-гуверньорът на щатския регулатор Лейл Брейнард

20:38 | 25.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ предприема силни ходове, за да затегне финансовите условия, което ще озапти твърде високата инфлация. Това заяви заместник-гуверньорът Лейл Брейнард, цитиран от Ройтерс.

"Високата инфлация е най-належащото ни предизвикателство", каза Брейнард по време на своя реч в университета John Hopkins във Вашингтон. "Затова предприемаме силни действия, за да озаптим инфлацията", посочи централният банкер.

Последните данни показаха, че темпът на растеж на цените в САЩ се е забавил през април, свивайки се до 8,3% на годишна база, което е над очакванията на Dow Jones за ръст от 8,1%. Резултатът показа леко забавяне от достигнатия през март връх от 8,5%, но въпреки това е близо до най-високото равнище от лятото на 1982 г.

 

 

 

 

 

Брейнард посочи, че постигането на ниско и стабилно ценово равнище е важно особено за домакинствата с по-малки доходи, тъй като 3/4 от заплатите им биват похарчени за стоки и услуги от първа необходимост - като наем, хранителни стоки, газ - докато делът при семействата с по-високи доходи се равнява на 31%.

На последното си заседание в началото на май Фед пристъпи към най-голямото лихвено повишение от 22 години насам в размер на 50 базисни пункта. Тогава регулаторът загатна, че е вероятно да последват още повишения на лихвите със сходен размер.

Миналата седмица управителят на финансовата институция Джером Пауъл за пореден път затвърди позицията си за борба с инфлацията и посочи, че ще подкрепя лихвени повишения, докато цените не се върнат на нормални равнища.

"Ако това включва преминаването отвъд широкоприеманите като неутрални лихвени равнища (тоест такива, които нито стимулират икономическия растеж, нито го ограничават - б.а.), няма да се поколебаем да го направим", заяви Пауъл по време на онлайн конференция на Wall Street Journal. "Ще продължим, докато не почувстваме, че сме в позиция, в която финансовите условия са подходящи, а инфлацията намалява", заяви ръководителят на финансовата институция.

Предстои по-късно през деня в сряда да бъдат публикувани протоколите от заседанието на Фед от 4 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още