IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почивка на Черноморието ще е с 20-30% по-скъпа тази година

Хотелиерите очакват силен летен сезон, намаления ще има през август

11:19 | 26.05.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Почивката на българското Черноморие това лято ще е по-скъпа от миналия сезон. Заради по-високите разходи нощувките в курортите по Черноморието ще са със средно 20-30% по-високи цени, показват офертите на туроператорите.

"Като увеличение в момента се движим в рамките на около 20%. През лятото увеличението на цените на почивките ще надхвърли 30%". Това прогнозира пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценки на туризма.

"Запазва се сезонността – висок и нисък сезон по Черноморието, което определя и разликите в цените. „Разликата между ниския и високия сезон понякога е 100%, тоест ако една стая струва 150 лева през ниския сезон, през високия сезон струва 300 лева", посочи Драганов.

По думите му сезонът в България вече е започнал - туристите вече са по плажовете на Черноморието. С чартърни полети вече са пристигнали англичани, поляци и германци. Драганов очаква силен летен сезон. Връщаме се към нивата от 2019 година, но още малко ни трябва, за да се върнем към предпандемичните показатели в туризма, смята експертът. 

Драганов каза, че Черноморието разполага с изключително голям брой легла в хотелите. Той очаква големи намаления за върха на летния сезон през август заради сезонноста и конкуренцията.

„Има стаи, които са започнали да се продават за 80 лева през месец август. Чадърите и шезлонгите във всички хотели са безплатни. Иначе около 25 лева ще струват два шезлонга и чадър“, каза той пред БНТ преди ден.

Летният сезон се очертава да е силен - имаме 30% повече записани туристи от съседни страни, но ще останем под нивата от 2020 г., посочи Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR днес Румен Драганов коментира и темата с украинските бежанци и настаняването им в хотелите.

В рамките на три месеца бежанецът трябва да се социализира и устрои, не може цял живот да си бежанец, посочи той.

"Голяма част си намериха работа. Фризьорките станаха фризьорки, балерините - балерини, хлебарите - хлебари... Нашият сезон е много къс - 2-3 месеца. Какво ще правят след това? Това не са целогодишни хотели, затварят в края на септември - началото на октомври", каза Драганов.

„Нямаме такъв опит, какъвто имат Германия, Австрия и Полша. Има си ред в Европа и света, той трябва да се спазва и в България", каза още Драганов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
пасъм
преди 1 година
Сега проверих в Албена цената е над +100% за август спрямо миналият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
mnz
преди 1 година
Май месец не става за море дори в Турция и Гърция, какво остава за България? Сезонът в Турция и Гърция започва обикновено около началото на Юни, ав България за море става чак към края на Юни че и по-късно. Това че българите масово ходят на АИ в Турция през Май хич не значи че става, просто е евтино като за БГ-туриста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Хубаво щеше да е ако е така, но за съжаление сезонът в България започва на 10-ти юли и свършва на 20-ти август.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
На теб може да ти е студено - на чужденците по-скоро не. Сезонът започва май месец и свърша септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Украинците заминават по зимните бази и хотели и без това вече е празно там. А иначе за хотелиерите там е супер, по 40 кинта дневно за човек в нулев сезон. И парата 7сва от ЕС, доколкото разбрах удължиха срока за одобрение, че интереса бил много голям. Хем и за хората добре, хем и за бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Setver
преди 1 година
Сезонът бил започнал? Сериозно? Че то водата има-няма 15 градуса, на толкова даже и за потапяне трябва смелост. Сезонът ще почне, когато времето и условията го позволяват, което обикновено е около края на Шни, и то при добро време. Сега и да отидеш си е чиста загуба на пари и на време, става само да висиш по заведенията и да хапваш, но за море е твърде рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Чак 20-30% може и да се пробват ама моите нощувки са на същата цена като миналата година и на двете места, където съм резервирал. Украинците ще трябва да се преместят за сезона и това трябва да са го очаквали в крайна сметка. Да им намерят някакви почивни бази и лагери на тези, които не са се устроили. Държавата ще изгуби адски много пари ако ги държи в най-хубавите хотели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още