IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов е проектът на решението за сертифициране на новата газова връзка с Гърция

Документът ще се съгласува с Европейската комисия

11:39 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Графика: ICGB</em></p>

Графика: ICGB

Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) е одобрила проекта на решение за сертифициране на ICGB като независим оператор на преносната система за природен газ - връзката между системите на Гърция – България (IGB), съобщават от регулатора. Проектът е приет съвместно с Регулаторния орган за енергия на Гърция (RAE).

Одобреният документ е следващата стъпка, която ще позволи въвеждането в търговска експлоатация на новата газова връзка след 1 юли 2022 г. От проектната компания коментираха преди време, че очакват и технически проектът да бъде готов до края на юни.

ICGB внесе искане за сертифициране като оператор на газопреносна мрежа в края на февруари.

Проектът на решението ще бъде изпратен на Европейската комисия (ЕК) за становище за съответствие с европейското законодателство. След това двата регулаторни органа ще приемат окончателното решение за сертифициране.

Газовата връзка IGB е от стратегическо значение за ЕС, осигурявайки диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за Югоизточна Европа.

Чрез интерконектора България ще може да получава в пълен обем договорените преди десетилетие 1 млрд. куб. м. природен газ от Азербайджан. Това ще има ключово значение за сигурността на доставките на суровината и за формиране на благоприятни цени за потребителите в България.

Проектният капацитет на IGB позволява пренос на 3 млрд. куб.м. природен газ. Това дава допълнителни възможности България и страните от региона да получат количества от Южния газов коридор и от пазара на втечнен газ посредством строящия се терминал при Александруполис.

Новата газова връзка открива още един маршрут за транспортиране на втечнен LNG газ от САЩ, Алжир, Катар, Египет, Нигерия и други страни. В по-дългосрочна перспектива по интерконектора IGB ще може да бъде транспортиран природен газ от Израел и Кипър, както и допълнителни обеми от Азербайджан и други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още