IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А може би Западът още не е готов за свят, в който Русия е губеща

В Давос Киев чу позиции, които звучат като предателство, и заяви от своя страна, че не смята да се предаде

14:12 | 26.05.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erin Trieb, Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Trieb, Bloomberg

Тази година Световният икономически форум в Давос няма друга тема освен Украйна. Киев изпрати голяма делегация, включваща и първия вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свириденко, министъра на външните работи Димтро Кулеба и кмета на столицата Виталий Кличко.

Самият президент Володимир Зеленски се включи в няколко дискусии чрез видеоконферентни връзки. Но освен възможността светът да чуе плановете на Украйна за войната и възстановяването след това, украинците можаха да чуят позиции, които им звучат като предателство.

След три месеца на активни военни действия в Украйна Западът сякаш започва да губи търпение и все по-ясно започват да се чуват призиви за мирни преговори между двете страни, дори и те да включват териториални отстъпки от страна на Украйна.

Един от тези гласове беше бившият държавен секретар Хенри Кисинджър. 98-годишният лауреат на Нобеловата награда за мир препоръча Русия и Украйна да започнат мирните преговори до два месеца и намекна, че Украйна трябва да се готви да отдаде част от своята територия.

Позицията му е, че границите трябва да бъдат върнати до ситуацията преди началото на конфликта на 24 февруари, което означава, че съдбата на Крим е да остане в ръцете на Москва.

Това изявление вбеси Украйна. Годината е 2022, а не 1938, мястото е Давос, а не Мюнхен, коментира Володимир Зеленски. Той припомни, че когато семейството на Кисинджър е избягало от Германия, той е бил на 15 години - достатъчно голям, за да разбере, че не можеш да се адаптираш към нацистите, не можеш да се споразумееш с тях.

Няма да търгуваме и за милиметър от нашата територия

Сценарий, който включва териториални отстъпки, изглежда невъзможен за Киев. В първите седмици самият Зеленски имаша подобни позиции - той призоваваше своя руски колега Владимир Путин да седнат на масата за преговори. Предложението му беше изтеглянето на руските военни до границите преди 24 февруари и намиране на дипломатическо решение за Донбас и Крим, включително и съвместно управление или международен протекторат за тези територии.

Но тогава тази идея беше подмината с мълчание от Кремъл. Последва Буча и Мариупол и желанието за преговори у украинците се изпари. В някои от своите интервюта украинският президент признава, че желанието му е да има колкото се може по-малко жертви. "За какво ни е територията, ако хората ги няма", споделя той, но от друга страна е категоричен, че Украйна няма да отстъпи нито своя суверенитет, нито своята териториална цялост. 

Надеждите на Киев са, че ще получат нужното оръжие, за което настояват от Запада (и ще си платят), за да могат да отбият атаките на руските военни и защитят територията си.

Военните действия в Украйна се промениха в последните дни, разказват украинските военни експерти. В момента Москва извършва множество въздушни удари в страната и в Донбас, срещу които обаче украинската армия няма отговор. Част от решението е обещаното оръжие, но то липсва. Един от съветниците на украинския президент Олексей Арестович коментира пред руския правозащитник Марк Фейгин, че Германия бави обещаната и гласувана от Бундестага военна помощ, която би била особено полезна в този случай.

"Ще се борим колкото можем - до последния войник", добави Арестович пред Фейгин и предупреди, че следващите седмици ще бъдат особено тежки за Украйна. Вече има умора и депресия в украинското общество и все по-често се чуват обвинения защо се предприемат едни действия, а други - не. Благодарение на въздушните удари руските военни напредват в плановете си за Донбас и липсата на някакви успехи за Украйна ще засилват паниката сред хората, смята още експертът.

Този критичен сценарий може и да не се случи, ако Киев получи военната помощ, която вече е и обещана, и одобрена от западните институции.

Но в същото време все по-ясно е желанието на Запада да бъде сложен край на този военен конфликт по пътя на дипломацията. Позициите на водещите европейски икономии Франция и Германия подсказват именно това. Зеленски сподели в интервю за RAI, че френският му колега Еманюел Макрон е коментирал, че трябва да бъде намерено решение, което да запази честта на Путин, или с други думи - желанието е да се върнем обратно до положението към 23 февруари и да продължим да работим с Москва, както и преди. И вероятно нагласите са, че в един момент кризата може да бъде решена от само себе си от наследника на Владимир Путин в Кремъл някой ден.

Показателно е и още, че нито Макрон, нито германският канцлер Олаф Шолц желаят да посетят Украйна, въпреки че това би било много силен сигнал за подкрепа.

За сметка на това лидерите на Прибалтийските държави и полският президент Анджей Дуда са чести гости в Киев. Страните споделят общо минало и познават добре своя враг. В Давос словашкият премиер Едуард Хегер стигна още по-далеч, заявявайки, че в момента "украинците умират вместо нас".  "Ако Украйна падне, Словакия е следващата", смята Хегер  и призова останалите европейски лидери да спрат да правят компромиси с Русия.

Вероятно част от проблема на Запада в този военен конфликт е дали победителката Украйна няма да придърпа в своята орбита Централна и Източна Европа и да измести центъра на влияние в Европа?

Русия уважава силните

След години на близко съжителство Украйна има друг прочит относно развитието на военния конфликт с Русия. Москва уважава силните, коментира преди ден украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в Давос. Според него до войната се стигна именно защото Западът не зае твърда позиция спрямо Украйна и желанието ѝ за членство в НАТО и Кремъл, виждайки тази несигурност в Запада, атакува.

Какво ще се случи, ако подтикван отново от Запада Киев реши да отстъпи или не отстъпи, а продължи войната както може, включително и с партизански методи? Дали тлеещ конфликт на границата е в интерес на ЕС и ще върне познатите ни отношения с Русия?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 4
redcretin
преди 1 година
Евала на Зеленски! За съжаление наистина и Макарон и немеца са твърде меки - това и доведе до възможността за кримските събития и логично - сегашната война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ебей, комплексирано дребно същество, неподавало си носа от панелката, ако беше ходило по тези страни, щеше да знаеш, че има много белоруси и украинци, които не говорят местните езици, а само руски! Това не ги прави opки! Цял Харков е рускоезичен и пкющи opките където ги хване! Нищо не знаеш, никъде не си ходило, жалко опоркаджийче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
"украинец, чиято дъщеря е била изнасилена, а впоследствие убита"...от Донецк или Луганск ли имаш предвид ... много такива случаи има от 2014а до днес ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
cherney
преди 1 година
Императорът е жалка руска оттрепка, която с удоволствие бих предал в ръцете на някой украинец, чиято дъщеря е била изнасилена, а впоследствие убита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 1 година
Импе те някой наши политици а и ти самият не спираш да повтаряш че пъмнолилавите са за *** и че не са хора и даже неса организми . Усещаш ли иронията на положението си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
cherney
преди 1 година
Мнозина не разбират елементарни неща и правят прибързани изводи. New York Times публикува статия преди дни, която в общи линии е близка на позицията на Кисинджър, но ..... този вестник отдавна не е витрина, в която се излага позицията на щатския военно-политически естеблишмънт, а подобна медия е Washington Post. NYT е крайно левичарска медия, която е трибуна на лявото крило на Демократическата партия. А след изявленията на Хенри Кисинджър у нас започнаха да го цитират разни левичари, които един вид искат да покажат, че това е позиция на САЩ. Кисинджър през последните години излага различни мнения, но те нямат никаква тежест в американската политика. А причината е, че това не е мнение на Кисинджър, а позиция на неговата дясна ръка Том Греъм. А сега нека погледнем кой точно е този господин и моментално виждаме, че е работил при Буш - старши, а впоследствие минава на руска хранилка, създавайки инициативата Греъм - Примаков. За тези, които не знаят, Примаков е бивш руски министър - председател и офицер от КГБ. Връзките на Греъм с руснаците и по-специално Кремъл са толкова силни, че неговите опити по времето на Тръмп да си осигури поста на щатски посланик в Москва моментално бяха парирани от службите, респективно това назначение му се размина. Има и още една неприятна новина и тя е позицията на Франция, Германия и Италия - тези три страни напълно обслужват руските интереси по различни причини, респективно нямат особен интерес от украинска победа. Относно Франция - след края на ВСВ СССР и по-специално Сталин провеждат една от най-брилянтните операции изобщо, предоставяйки възможност на Франция да се окичи с лаврите на победител, а впоследствие и да получи място в Съвета за сигурност на ООН. Даже германците са били шокирани, когато разбират, че именно французите получават статуса на победители. В тази връзка, от края на ВСВ до днес Франция винаги е играла ролята на съветския, респективно руския пудел в Западна Европа, който постоянно лае против САЩ, а когато се наложи съвестно изпълнява задълженията си по обслужване на руснаците - Саркози, който легитимира руската агресия в Грузия и Оланд, който заедно с Меркел наложиха срамните Мински съглашения на Украйна. Днес същото прави и Макрон. Германия от своя страна има съвсем различен интерес - това е държавата, която в ЕС получава най-ниските цени за руски ресурси и е най-големия бенефициент от руските природни богатства. За сравнение, доскоро Булгаргаз плащаше природния газ от Русия на цена, която беше два пъти по-висока от тази, която получаваше Германия. Общо взето, при победа на Украйна тези две страни по-скоро губят, отколкото печелят. За Италия причините са микс от горните две - и ниски цени за Ени, и близки отношения с Русия, които дават преференции на италианския бизнес на територията на Русия. Има и още една много съществена причина т.нар. Стара Европа да не гори от желание победа на Украйна да стане факт - близки отношения между Полша и Украйна раждат притегателен център, към който гравитират балтийските държави, а Полша е най-важния съюзник на САЩ и Великобритания в тази част на света. Това без съмнение отслабва позиците на Франция, Германия и Италия, а в този смисъл са и изказванията на Макрон и Шолц за изключително далечната перспектива пред украинско членство в ЕС. Нещо повече, с потенциал от над 80 млн. души Полша и Украйна се превръщат в бъдеще в притегателен център за компании, които предстои да напуснат Китай, а това със сигурност отново не е по вкуса на старите членки на ЕС. И тук идва добрата новина - зад Украйна е политическия и военен елит на САЩ плюс Великобритания, което означава, че на Макрон, Шолц и Драги им предстои да се снимат и да си засмучат палците. САЩ и Великобритания няма да допуснат Украйна да загуби тази война. При никакви обстоятелства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
И двете. За укpoпите няма противоречие. Защото те рускоезичното население изобщо не го смятат за хора !!! Във видеозаписи виждаме как укpoпски политици ги наричат "организми" и директно призовават за избиването на едни "4-5 милиона" !!! Ей-тия, които призовават към геноцид и се ОПИТАХА да го извършат, защитава "западът".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Цялата статия показва, че западните лидери са напълно неадекватни - дотам сякаш живеят в паралелно измерение !!! Каква "победителката украйна" ви гони, бе - като руснаците ги мачкат като хлeбaрки? Така и някои надъхани с пропаганда ненoрмалници в Нацистка Германия - през април 45-а още са вярвали, че ей-сега Германия ще обърне войната и ще опердаши руснаците. Щели да воюват "до последния войн" - и като падне и той, сигурно ще спечелите? Напротив - това ще е краят на укpoпия !!! Някои предлагали да се върнат нещата към ситуацията от 24 февруари... и че дори това щяло да е "победа за Путин", за да не бъде посрамен? А някой попита ли хората в Донбас, Мариуполь, Херсон - искат ли пак да живеят под терора на укронацисткият режим, който ги нарича "организми" и открито заявява че иска да ги избие? И изобщо - няма ли си друга работа това "икономическо" сборище в Давос, освен да се занимава с абсурдните претенции на укрoпонацистите? Чий го дирят там някакви тулyпи като кулеба и кличко? Явно тия в Давос упорито отказват да видят "слонът в стаята" и вместо да решават как да спасят западната икономика, която се срива под собствените си санкции, те се занимават с една пропаднала псевдодържава като укpoпия. Ей-затова мир засега няма как да има - докато тия неадекватници имат абсолютно абсурдни искания и цели. Късно е за връщане на ситуацията към 24 февруари. Това можеше да бъде цел само в първите 2-3 дни. Скоро укpoпия ще бъде принудена да капитулира безусловно и приказките на плeшивият ненормалник Шолц, че нямало Путин да определя условията по мирът, ще станат за смях и на децата... защото условията ги определя ПОБЕДИТЕЛЯТ, а е разгроменият... и "западът" няма да може да направи НИЩО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Противоречат си. От една страна - няма да отстъпим и милиметър територия, ще се бием до последния войник. От друга страна - "За какво ни е територията, ако хората ги няма". Ами решете кое ви е по-важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 1 година
ако Украйна даде своя територия под натиска на Запада, това дава ясен сигнал и зелена светлина за атака на Китай срещу Тайван! ... после да няма кой ми ... в гащите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още