IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп за автономни камиони ще си партнира с ABS за разработване на батерии

Solo Advanced Vehicle Technologies готви пазарен конкурент на Tesla Semi - SD1, който ще предлага пробег от над 800 километра с едно зареждане на батерията

15:19 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Solo Advanced Vehicle Technologies</em></p>

Снимка: Solo Advanced Vehicle Technologies

Базираната в Силициевата долина компания Solo Advanced Vehicle Technologies ще си партнира с American Battery Solutions (ABS) за разработване на батерии за своя автономен електрически камион SD1, заяви главният изпълнителен директор на Solo AVT Греъм Дорли, цитирай от Ройтерс. 

„Фокусирани сме върху декарбонизирането на логистичната индустрия“, изтъква Дорли, добавяйки, че компанията набира средства за търговското производство на камиони от т.нар. осми клас, към който спадат тежкотоварните превозни средства с най-голяма товароносимост в САЩ.

Дорли, който е завършил инженерство в Станфордския университет и е работил в компании като Tesla Inc., Google X на Alphabet Inc. и Lockheed Martin, иска да се конкурира с бившия си шеф – Илон Мъск, който залага на електрическия Semi макар и още да не е дебютирал на пазара. Сред другите конкуренти на Solo AVT изпъква шведската Einride, която също работи върху технологии за автономни камиони.

Създадената преди година Solo AVT иска да започне тестване на прототипи на SD1 през 2024 г., споделя Дорли, без да посочва график за старт на търговско производство. Компанията ще предостави на подизпълнител производството на превозните средства, но в крайна сметка „искаме да изграждаме собствени превозни средства в наша фабрика“.

Идеята за камионите SD1 се появява, докато Дорли работи в Waymo (бившата Google X) върху автономните технологии за превозни средства, доставяни от PACCAR и Daimler.

Вместо да трансформира съществуващи превозни средства с дизелови двигатели, Solo AVT проектира изцяло нова концепция. Компанията заяви, че очаква SD1 да предлага пробег с едно зареждане на батерията от над 800 километра, с възможност за бързо зареждане и 600 киловата мощност.

Компанията набра 7 млн. долара от кръг на финансиране, воден от Trucks Venture Capital, Maniv Mobility, Wireframe Ventures и Schox Patent Group. Дорли планира да се насочи към ново набиране на капитал това лято.

За момента от компанията отказват да споделят с кои компании разговарят за евентуални договори за доставка на автономните камиони.

American Battery Solutions има производствена база за литиево-йонни батерии в Спрингборо, Охайо, и технически център в Мичиган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още