IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Слава богу, че някои чуждестранни компании напускат Русия

Руски компании ще заемат освободените ниши, а Русия пак ще намери начини да придобива развити технологии и луксозни стоки, каза руският президент

21:14 | 26.05.22 г. 52
<p>
	Руският президент Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин изрази в четвъртък задоволство, че някои чуждестранни компании са напуснали Русия, защото местни компании може да заемат тяхното място. Той предупреди Запада, че Москва пак ще намери начини за придобиване на развити технологии и луксозни стоки, предава Ройтерс.

Путин определи нашествието в Украйна като повратна точка в руската история, бунт на Москва срещу САЩ, които по думите му са унижавали Русия от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. насам. Украйна твърди, че се бори за оцеляването си.

Освен жертвите и ужасите на войната конфликтът и опитът на Запада да изолира Русия за наказание подкопават растежа на световната икономика и предизвикват вълна от инфлация, тъй като цените на зърното, на готварското олио, на торовете и на енергията растат.

От началото на войната редица големи чуждестранни инвеститори – от BP до McDonald's, напускат, точно когато руската икономика е изправена пред най-голямото си свиване от години.

„Понякога, като погледнем тези, които напускат – може би трябва да кажем слава богу. Ние ще заемем техните ниши, нашият бизнес, нашето производство – то вече нараства и спокойно ще заеме мястото, подготвено от нашите партньори“, заяви Путин.

Във видео обръщение към лидерите на бивши съветски републики Путин се пошегува, че луксозни марки като Mercedes, предпочитани от бандити в хаоса на постсъветска Русия, пак ще бъдат налични, но призна, че може да са малко по-скъпи.

„Ще бъде малко по-скъпо за тях, но това са хора, които вече са карали Mercedes 600 и ще продължат да го правят. Мога да ви уверя, че те ще ги внасят откъдето и да било, от която и да е страна“.

Путин допълни, че Русия все още се нуждае от достъп до развитите технологии на развитите икономики.

„Няма да се откъснем от това, те искат да ни изтласкат малко, но в съвременния свят това е просто нереалистично, невъзможно“, каза руският президент.

Той не уточни как Русия ще намери начини да запази достъп до западни компоненти и софтуер.

Путин обеща, че западните опити за изолиране на Русия ще се провалят, като заяви, че развитите икономики се борят с инфлационна спирала, нарушени вериги за доставка и продоволствена криза в момент, когато центърът на световната икономическа мощ се е преместил към Азия.

„Представителите на нашия бизнес са изправени пред проблеми, разбира се, особено в областта на веригите за доставка и транспорта. Но въпреки това всичко може да бъде коригирано, всичко може да бъде изградено по нов начин“, каза Путин.

„Не и без загуби на определен етап, но това ни помага да станем по-силни. Във всеки случай ние определенопридобиваме нови компетенции, започваме да съсредоточаваме икономическите, финансовите и административните си ресурси в пробивни области“, заяви руският президент.

Той допълни, че САЩ използвали Украйна, за да заплашват Русия чрез разширяване на НАТО и Москва трябвало да се защити срещу преследването на рускоговорещи хора.

Украйна и западните съюзници отхвърлят този неоснователен претекст за нашествие в суверенна страна.

По-рано днес в телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги Путин заяви, че Русия е готова да помогне за смекчаването на международната продоволствена криза, но само ако Западът отмени санкции, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс. 

"Владимир Путин подчерта, че Руската федерация е готова да даде значителен принос за преодоляването на продоволствената криза чрез износа на зърно и изкуствени торове, ако политически мотивирани ограничения от Запада бъдат отменени", се казва в съобщението. 

Украйна определи руската позиция като "изнудване", а британският външен министър Лиз Тръс заяви в четвъртък, че Путин "се опитва да държи света за заложник", като използва като оръжие продоволствената криза, създадена от войната му в Украйна. 

Блокадата на украинските пристанища от Русия не позволява на страната да изнася зърно, на което и двете страни са големи износителки. Русия обвинява украинците, че минират пристанищата. 

В отделно съобщение руското министерство на отбраната заяви, че цивилни кораби вече може да използват безопасно пристанищния град Мариупол на Азовско море в Украйна, където силите ѝ поеха пълен контрол миналата седмица, след като украински бойци от обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" се предадоха. 

То уточни, че опасността от мини около пристанището в Мариупол е елиминирана. 

Министерството съобщи, че шест чуждестранни товарни кораба в пристанището вече са свободни да отплават. Те са от България, Доминика, Либерия, Панама, Турция и Ямайка. Министерството призова тези правителства да накарат собствениците на корабите да ги изведат от пристанището. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

43
rate up comment 2 rate down comment 9
Императорът
преди 1 година
Абе нз дали е цирк, ама Газпром плаща рекорден дивидент 0,68$ на акция след данък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 6
corner
преди 1 година
В Европа няма право , няма икономика - всичко е корупция . Не казвам политика , защото политици също няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 8
Ivel
преди 1 година
Сега надявам се, ти се изясни защо целият свят нарича кирилицата руска азбука а не българска, заслугите да я имаме именно в този вид са повече руски, отколкото български, останалият свят е запознат с този факт, затова няма как да стане с прекръстването. Макар, че моето мнение е по-добре да си бяха мирували и Кирил и Методи и цар Петър Велики, щяхме да си ползваме латиницата, какво им е на словаците, поляците, чехите и даже сърбите и македонаците, пишат си на нещо като латиница и си свиркат, нема да си чекнат пръстите да превключват регистри, милиарди загубени часове, всеки го е правил, тръгва да пише и е на другия регистър, следва DEL, нещо нецензурно там за майката обикновено щрак с двата пръста и айде отначало, това е загуба на време, стрес, който се натрупва до такава степен че да им теглиш една и на Кирил и Методи и брат му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Когато политиката започне да дава насоки как да се развива икономиката, вместо обратното, се стига до ямата с киреча, в която бавно, но сигурно потъва юропата. А излизане оттам няма. Поне с тия пишман държавници, като самонастанилите се неваляшки в ЕК, чиято основна цел е доразсипването на ЕС, според както е разпоредил Биг Батя. Следва подялба. На три. Ако сенилното деде не докара света до ядрения пържолник. Хенри Кисинджър предупреди да се спре с просто0тиите, които могат да доведат до катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Е какво друго да каже, навремето и дядо му беше казал, че в Сталинград нямало глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 6
Ivel
преди 1 година
Ох, пак си написала купища шитни. Вземи се образовай, уж си юрист а нямаш и понятие за буквите. Тези букви, с които пишем сега аз и ти са много далеч от това, което са прекопирали Кирил и Методи от гръцката азбука. Повече заслуги за това, да ги ползваш в този вид и да може да се печатат в някакъв индустриален формат имат не Кирил и Методи а именно Петър Първи. Почети историята, енциклопедиите, образовай се, не се излагай. Кой живее по-добре, и колко пари се изкарват там и тук, нямаш понятие, статистиката не е винаги е достоверната информация. То си личи по количеството милиардери там и тук, пардон тук май няма нито един. За буквите почети линка и ще ти се изяснят някои неща, не е писано от руснаци а от български историци, просто неудобна истина, която тук се премълчава, но е факт. На чети, не жалко: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%88%D1%80%D0%B8%D1%84%D1%82
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Не пиша че ни мразят, за да се вайкаме. Каквото такова. Споменавам го за да напомня, че нормалните хора се отнасят с другите, така както те се държат спрямо тях. Не може всички да станем като Костадинка Костадинова - бий ме обичамте! Като ни мразят и ние също, толкова е просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''...айде дай поне една причина да ни обича...'' руснаците ползвате БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, въпреки, че този исторически факт не е отразен в нито един ваш руски учебник от началното, средното и висшето ви образование. Засрамете се= нямате собствена руска писменост, ползвате българската и дори и тогава се пробвате да се гаврите с нас... Наглеци... Я ми кажи а коя е причината руснаците да ни ненавиждате така дълбоко и да ни мразите- защото най-бедната държава в ЕС- България, има по-висока минимална заплата от вашата и защото ЖИВЕЕМ ПО-ДОБРЕ- нали с това ви бодем очите... Или просто не можете да понесете факта, че ИМАМЕ достатъчно находища на природни богатства, които- ако разработим на 100 процента- ще ви изместим от европейската енергийна карта на 100 процента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Хехе..толкоз години не можахте да промените архаичната структура на икономиката си,по-полека сега да не стане...Владимир Владимирович в страната на чудесата..Като загубят пазарите си на запад и станат енергийно суровинен придатък на Китай, тогава ще видят откъде изгрява слънцето..Ще им стопят лагерите дръпнатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 8
Ivel
преди 1 година
"Защото Русия ни мрази", айде дай поне една причина да ни обича, след гафа с Южен поток дълго още ще ни мрази, вкарахме си го сами тогава, заради лакея Борисов тогава. Интересно път какво щяха да ни направят американците ако беше проявил характер тогава и този проект беше продължен. Според мен нищо особено, просто сега щяха да ни мразят повече американците от руснаците, но щяха да имат предсатва кой е насреща. Сега ни мразят и двете страни, едните щото ги набутахме с пари а другите защото сме ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още