IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

F-150 Lightning изпревари Cybertruck в напасването с „американската мечта“

Ford прави силен пазарен пробив, електрифицирайки най-популярното превозно средство в Америка

11:31 | 27.05.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Николас Шмид живее в един от по-слабо населените райони на щата Мичиган, където пикапите са се превърнали в начин на живот. В четвъртък той и градът, в който живее – Стандиш, с население от около 1500 души, написаха история. Шмид се превърна в първия собственик на електрическия пикап на Ford Motor Co. - F-150 Lightning, съобщава Bloomberg.

Шмит, главен технологичен директор на местен стартъп за оптимизация на мрежата, заяви, че Lightning ще замени конвенционалния F-150, който стои паркиран на алеята му. За Ford това е своеобразна победа, като се има предвид, че преди това Шмид е обмислял покупка на R1T на Rivian и е направил депозит за Cybertruck на Tesla. Все пак той кара и Model 3, но определено пикапите са неговата страст. 

„Когато купих Tesla преди няколко години, семейството ми наистина се страхуваше, тъй като фермерите просто не го купуват“, споделя 38-годишният Шмид в телефонен разговор. „Така че, когато се появиха електрическите пикапи, аз си казах: „който излезе първи, ще го купя“.

Ford удари в десетката, като реши да електрифицира най-продавания автомобил в Америка в продължение на 40 години. Концернът продава около 900 хил. пикапа от серията F в силните години, генерирайки повече от 40 млрд. долара приходи. В интервю за списание Bloomberg Businessweek от миналия месец главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли оприличи пазарния дебют на Lightning с дните, когато Ford пуска в продажба Model A, наследник на Model T.

Лавинообразният ефект, който предизвика Tesla на автомобилния пазар в световен мащаб, доведе до това, че компанията, водена от Илон Мъск, стана най-ценният автомобилен производител в света по пазарна капитализация и вдъхнови конкурентите да започнат смела трансформация към електрическа мобилност.

форд форд

Въпреки че не вървеше точно по план, представянето на Cybertruck през ноември 2019 г. беше като леден душ за концерните от Детройт, чиято дълга история се крепи именно на двигателя с вътрешно горене.

Шмид си спомня, че е направил резервация за Cybertruck. „Никой не можеше да повярва, защото това беше най-грозното нещо, което някога са виждали“, споделя той, добавяйки: „Но беше 100 долара и си помислих, знаеш ли, кое е най-лошото, което може да се случи?“.

Осланяйки се на познанията си за батериите и конфигурацията на електрическия двигател на Tesla, Шмид подозира, че Cybertruck ще бъде ефективен при транспорт на големи товари. Все пак неговата съпруга не одобрява идеята за покупка на подобно превозно средства и е облекчена, когато Шмид в крайна сметка се насочва към Lightning на Ford.

Макар семейството на Шмид да притежава емблематичната каравана Airstream, то няма да използва новия пикап за тегленето ѝ.

 „Живеем в гората и гледам царевично поле наблизо, което засадихме“, споделя Шмид. „Ще цепим дърва и ще пренасяме неща напред-назад, като мисля да използваме и ремарке“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
То този Шмид не се справя зле, традиционен пикап Ф-150 за $35к, електрически Ф-150 за $95к, модел3 на тесла за $50k, топ каравана за $200к... според мен цепи дърва само за снимка в инстаграм ... :)))... ***-a е първосигнален, пише за спорта... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
На вас нацистите мога само да ви пожелая никога да не слушате руснаците. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
може па да цепят камъни ... що трябва да ви слушат вас руснаците, все едно има кво да кажете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Ще цепят дърва и ще ги пренасят с ел. пикап. Добре дошли в бъдещето, дами и господа! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
F-150 за американския фермер е като Голфа за перничанина ! това си е един вид традиция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още