IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психологията обяснява голямa част от пазарните колебания

Отношението към фундамента е емоционално, не подлежи на анализ или прогнозиране и може да се променя много по-бързо и по-драматично от самия фундамент

15:29 | 29.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преживях и се обучавах по време на няколко значими цикъла през годините ми като инвеститор. И все пак, когато бях на около две трети от написването на последната си книга, в мен изникна въпрос, който не бях обмислял преди: защо има цикли, пише за Financial Times Хауърд Маркс, съосновател и съпредседател на Oaktree Capital Management, и автор на „Овладяване на пазарния цикъл: използване на рисковете на ваша страна“.

След като размишлявах върху този въпрос известно време, стигнах до това, което смятам за обяснението: ексцесии и корекции. Ако фондовият пазар беше машина, може би щеше да е разумно да се очаква той работи последователно във времето. Вместо това, значителното влияние на психологията върху вземането на решения от инвеститорите до голяма степен обяснява колебанията на пазара.

Всеки знае - или трябва да знае - че параболичните ръстове на фондовия пазар обикновено са последвани от сривове от 20 до 50 процента. И все пак тези ръстове се случват и се повтарят, подтиквани от доброволния отказ от съмнението.

Бичите пазари по дефиниция се характеризират с еуфория, увереност, доверчивост и готовност да се плащат високи цени за активите - всичко това на нива, които в ретроспекция са доказани като прекомерни. Историята като цяло показва колко е важно тези неща да се поддържат умерени. Поради тази причина интелектуалната или емоционалната обосновка зад бичия пазар често се основава на нещо ново, срещу което историята не може да се използва.

Помислете за акронима FAAMG (акциите на Facebook, Apple, Amazon, Microsoft и Google), които имат ниво на пазарно господство и способност за експанзия, която никога не е била виждана преди.

Драматичното представяне на FAAMG през 2020 г. привлече вниманието на инвеститорите и подкрепи широко разпространеното движение към бича среда. Към септември 2020 г. тези акции почти се удвоиха от най-ниските си нива през март, като се повишиха с 61% спрямо началото на годината. По-специално тези пет акции са с голямо тегло в S&P 500, така че тяхното представяне доведе до добра обща печалба за индекса, но това отклони вниманието от далеч по-малко впечатляващото представяне на останалите 495 акции.

Или помислете за криптовалутите. Биткойнът съществува от 14 години, но е в съзнанието на повечето хора само от около пет. Това отговаря на скептичното описание на икономиста Джон Кенет Галбрейт за вида финансови иновации по време на бичи пазари, които предишните поколения уж „нямат проницателността да оценят“. Биткойн се радваше на драматичен скок на цената от 5000 долара през 2020 г. до връх от 68 000 долара през 2021 г., преди тази година да падне до около 24 000 долара.

Поразителното представяне на криптовалутите и „супер акциите“ – както и на технологичните акции като цяло – през последните две години добави към общия оптимизъм на инвеститорите, позволявайки им да пренебрегнат притесненията относно продължаващата пандемия и други рискове.

Избягването на риска и страхът от загуба са тези, които поддържат пазарите безопасни и разумни. Но когато бичите пазари се разгорещят, предпазливостта, селективността и дисциплината често изчезват. Бичето настроение има тенденция да преувеличава достойнствата на печелившите акции на бичия пазар. Това тласка цените на ценните книжа до нива, които са прекомерни и следователно уязвими, защото възходящото движение не трае вечно.

Често виждаме как негативните фундаментални развития се натрупват в продължение на доста време без никаква реакция от страна на цените на ценните книжа. Но тогава се достига повратна точка - било то фундаментална или психологическа - и цялата купчина изведнъж се отразява в цените, понякога прекомерно. А акциите, които са се повишили най-много през годините на ръст, често изпитват най-голямо отстъпление в годините на спад.

Някои хора може да вярват, че цените на активите отразяват изцяло фундамента, но това със сигурност не е така. Ако пазарните цени се определят от консенсуса на интелигентни инвеститори на базата на фундаментални показатели, тогава защо много доскоро високолетящи технологични/дигитални/иновативни акции се понижават с толкова голям процент през последните месеци? Наистина ли вярвате, че стойността на много фирми е намаляла повече от наполовина за този кратък период?

Цената на даден актив се основава на фундаментални показатели и начина, по който хората гледат на тях. Така че промяната в цената на актива е резултат от промяна във фундамента и/или в начина, по който хората гледат на него. Отношението към фундамента е психологическо/емоционално, не подлежи на анализ или прогнозиране и може да се променя много по-бързо и по-драматично от самия фундамент.

Нито една от пазарните тенденции, които обсъдих, не се отнася изключително до развития, свързани с фундамента. По-скоро причините за тях са до голяма степен психологически, а начинът, по който работи психологията, е малко вероятно да се промени. Ето защо съм сигурен, че докато хората участват в инвестиционния процес, ще виждаме тези тенденции да се повтарят отново и отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
ТроЕвете да не поглеждат. Води до късо съединение на невронните мрежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Я, какво било бъдещето: https://youtu.be/kpH-RX0RVvo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още