IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремен Георгиев: Намаляване на ДДС за парното е директен жест към абонатите

Няма да има повишение на цената на парното с повече от 50% и това се дължи на поскъпналия газ, обясняват от Асоциацията на топлофикационните дружества

10:51 | 27.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Намаляването на данък добавена стойност (ДДС) върху цената на парното до 9% ще намали сметките на абонатите с 11%, изчисли председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев пред bTV. "Цената е регулирана и е без ДДС - тя ще си остане същата", обясни експертът и допълни, че намаляването на данъка е "директен жест към абонатите".

Топлофикационните дружества не са имали проблеми с доставките на природен газ след 27 април, когато "Газпром Експорт" спря да продава газ на България. Дружествата имат договори с доставчиците си и доставките по тях са гарантирани, обясни още експертът.

Георгиев коментира и заявленията на топлофикационните дружества за цената на парното и топлата вода от новия сезон. Той уточни, че в тях не са заложени компенсациите, които отпусна правителството заради високата цена на природния газ, но Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще ги вземе предвид.

По закон енергийните дружства - включително и топлофикациите, подават пред регулатора своите заявления за новия ценови период до 31 март. Тази година дружествата поискаха повишение от 29% в София до 332% във Велико Търново. Но според Кремен Георгиев повишението ще бъде далеч по-ниско. Пред Bulgaria on Air той допълни, че вероятно повишението ще бъде с около, но под 50%.

"Не съм убеден, че поисканото от "Топлофикация София" 30% увеличение е достатъчно добре изчислено", смята още Георгиев и допълни, че е трябвало да бъде повече.

Експертът допълни още, че мораториумът върху повишението на цената на топлинната енергия е една от причините за по-рязкото повишение днес - в други години е имало корекции по време на отоплителния сезон при много по-малко поскъпване на природния газ. "Всички увеличения на цената на топлинната енергия ще станат наведнъж", категоричен беше той.

В България цените на парното, водата и на електроенергията останаха без промяна през последните месеци и дрежествата от тези сфери са "изнесли кризата на гърба си", допълни Георгиев. Според него топлофикациите имат нужда от 50-процентно увеличение на цената, за да могат да покрият разходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Подмяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Не е цирк а трагедия.Наречена промяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Minka
преди 1 година
А при Бай Х цената на тока и топлото си беше ниска...Баси и цирка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още