IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече продавачи на жилища в САЩ предлагат отстъпки в цената

Това е още един знак, че жилищният пазар отвъд Океана започва да се охлажда

11:56 | 27.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Броят на продавачите на жилища в САЩ, които са намалили цените си, е достигнал най-високото ниво от октомври 2019 г., пореден знак, че жилищният пазар отвъд Океана се забавя спрямо трескавия си ритъм по време на пандемията, пише Bloomberg.

Близо една пета от продавачите са намалили цените в четириседмичния период до 22 май, показват публикувани в четвъртък данни на Redfin. Други индикатори за нажеженост на пазара, включително престой на жилището на пазара и процент на домовете, които се продават над обявената цена, също достигат плато.

Потребителите трябва да се съобразяват с едни от най-високите лихви по ипотечните кредити от години въпреки понижаването им в последните две седмици. По-високите лихви в съчетание с икономическата несигурност повдигат въпроси за това дали бумът на жилищния пазар в САЩ е достигнал границата си, като се появяват признаци, че някога интензивният ритъм на пазара може би се забавя.

„Картината на забавящ се жилищен пазар става все по-явна, особено за продавачите на жилища, които все по-често прибягват до намаляване на цената, тъй като купувачите стават по-внимателни в разходите при по-високите лихви“, коментира Дерил Феъруедър, главен икономист на Redfin, в комюнике.

Отделни данни, публикувани от ипотечната агенция Freddie Mac, показаха най-големия спад на лихвите по ипотечните кредити в САЩ от над две години тази седмица. Това е глътка въздух за купувачите на жилища от силния ръст на лихвите тази година.

Средната лихва по 30-годишните кредити е спаднала до 5,10% спрямо 5,25% миналата седмица. Това е най-големият спад от април 2020 г., но лихвите все още са доста над нивото от 3,11% в края на миналата година.

Макар че лихвите намаляват за втора поредна седмица, бързият им ръст в последните четири месеца започва да се отразява на търсенето. Продажбите на нови жилища, измерени според подписаните договори, са намалели до най-ниското си ниво от началото на блокадите заради пандемията, сочат данни на правителството, публикувани тази седмица.

Продажбите на жилища с предстоящо финализиране също са намалели през април за шести пореден месец, показаха публикувани в четвъртък данни.

“Понижаването на лихвите по ипотечните кредити е глътка въздух за бъдещите купувачи на жилище, които вече трябва да се справят с инфлация и рекордни цени на обявените за продажба имоти, и е добра новина за жилищния пазар като цяло“, коментира Джоел Бернър, старши икономически анализатор в Realtor.com.

„Настоящите нагласи са за мрачен и буреносен пазар, но период на по-стабилни лихви под върховете в последно време, ще даде на купувачи, продавачи и строителни компании време да се приспособят към новата финансова обстановка“, допълва той. САЩ САЩ

Федералният резерв повишава лихвите, за да се бори с инфлацията и растящите притеснения за достъпността за купувачите, които трудно намират имоти. Средните вноски по ипотечни кредити за нови жилища през април са нагоре с 8,8% спрямо месец по-рано заради по-високите лихви и растящите цени на жилищата, сочат публикувани в четвъртък данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

При настоящите средни лихви по 30-годишните кредити кредитополучател с ипотечен заем за 300 хил. долара, трябва да плаща 1628 долара месечно, или с около 346 долара повече спрямо края на миналата година.

Спадът на лихвите ще понижи разходите по обслужване на кредитите, но цените на жилищата растат от две години, а недостатъчните обявени имоти за продажба затрудняват потенциални купувачи да навлязат на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още