IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството все пак ще приеме плана за еврото

БСП и ИТН настояват за детайлен анализ за ползите и недостатъците от влизането в еврозоната

13:30 | 27.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Националният план за въвеждане на еврото през 2024 година влиза за обсъждане на заседанието на Министерския съвет, обяви премиерът Кирил Петков минути преди началото на днешното заседание на кабинета. "Това е важна отправна точка за България и нейното развитие напред". каза министър-председателят.

Тази точка поражда напрежение в коалицията от няколко седмици. От „Има такъв народ“ (ИТН) настояват планът да бъде приет едва след детайлен анализ от страна на Министерство на финансите (МФ) и БНБ относно ползите и минусите от приемането на единната валута и обвиниха министъра на финансите, че решава еднолично този важен въпрос. На 13 май Асен Василев обеща този анализ да бъде факт и в най-скоро време да бъде представен на обществото.
 
В официалния дневен ред, изпратен до медиите, този план не бе залегнал като точка, която да бъде разглеждана от министрите. 

Явно обаче коалиционните партньори са обсъждали документа, защото тази сутрин от БСП категорично обявиха, че докато не видят обещания анализ е невъзможно да се сложи „печат под индикативната дата от 1 януари 2024 г. за приемане на еврото. Пред медии в парламента  заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от БСП проф. Румен Гечев обяви, че без партията му няма как „това да мине“.

Според него партиите не трябва да се поддават на външен натиск, а само на натиска на своите избиратели.

"Имаме решение на висшия орган, на конгреса, че БСП подкрепя влизането на България в еврозоната, но, както знаете, и договорът, който е подписала България и другите страни след 2001 г., съдържа това задължение, но няма дата. Всяка страна кандидат или вече член на ЕС преценява кога и при какви условия да стане член на еврозоната. Две страни - Швеция и Дания, имаха референдум и решиха да не влизат, други страни от Източна Европа Полша, Унгария и Чехия също не възнамеряват в близките години да влизат, но има много страни, които вече въведоха единната валута. България и ние, българите, трябва да си направим точно сметката за предимствата и недостатъците“, каза Гечев, цитиран от БГНЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
А защо няма референдум по такъв общонационален въпрос (както в Швеция и Дания)? Ситуацията звучи като: няма алтеративи, няма да правим анализ, аз реших!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
знаят... нали заради БСП беше въведен :):) но имат много *** избиратели, които лесно кълват по руските опорки и сега им се слагат... за това е целия цирк! иначе еврото е без алтернатива за нашата държава... колкото повече се бавим, по зле за нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 1 година
Чудно дали от БСП и ИТН, знаят, че сме във валутен борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още